Livsmedelsarbetaren dömdes till fem års fängelse för mordförsök på sin fru. Nu slår domstolen fast att hans arbetsgivare hade rätt att säga upp honom.

Mannen häktades för snart två år sedan. Han dömdes till fem års fängelse efter att både tingsrätt och hovrätt slagit fast att han försökt mörda sin fru genom att knivhugga henne i ryggen. När domen fallit i hovrätten blev mannen uppsagd från sitt jobb.

Mannens fackförbund, Livs, tyckte att uppsägningen var fel och drev fallet till Arbetsdomstolen (AD). Brottet har inget samband med jobbet. Det har inte skadat arbetsgivarens anseende, och strafftiden är inte så lång att företaget får problem att ersätta mannen, hävdade facket i domstolen. Facket tyckte också att arbetsgivaren borde ha utrett om det går att omplacera mannen innan han sades upp.

Arbetsgivaren tyckte tvärt om att strafftiden var lång och att det skulle leda till stora arbetsmiljöproblem om mannen kom tillbaka efter fängelsestraffet, eftersom flera anställda sagt sig vara rädda för vad som då skulle hända.

Att det rör sig om ett allvarligt brott som kan leda till problem i arbetsgruppen konstaterar även Arbetsdomstolen i sin dom. Domstolen skriver att det är lätt att förstå att arbetskamraterna förtroende för mannen är lågt och att arbetsklimatet kan påverkas, men att det måste vägas mot ”det samhälleliga intresset av att den som avtjänat sitt straff inte utestängs från hela arbetsmarknaden eller samhällslivet i övrigt”.

Brottet i sig är inte grund för uppsägning. Däremot är strafftiden, enligt AD, så lång att arbetsgivaren skulle få både kostnader och problem om mannen fick behålla sitt jobb, och det skulle inte hjälpa om mannen omplacerades. Strafftiden sammanvägt med det allvarliga brottet gör därför att arbetsgivaren hade rätt att säga upp mannen.