Återigen stannade produktionen på Saab Automobile i Trollhättan i morse. Orsaken är uteblivna komponenter, men vad det beror på råder det delade uppfattningar om.

Den senaste veckan har produktionen av nya bilar drabbats av tre stopp på grund av bristande leveranser, varav det senaste inträffade vid niotiden i morse.

– Det stämmer att vi har brist på en del komponenter, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning, till TV 4 Nyheterna Väst.

Saabs förklaring till stoppen är att bolaget förhandlar om kontrakten med flera leverantörer.
– Det kan bli sådana här hack i flödet under tiden, säger Gunilla Gustavs.

Men Fordonskomponentgruppen, som organiserar leverantörerna, står fast vid en helt annan förklaring.

– Det rör sig om att räkningar till leverantörerna inte är betalda och det handlar om belopp på tiotals miljoner, säger Svenåke Berglie, organistaionens vd, till LO-Tidningen.

– När Saab säger att de förhandlar om kontrakten kanske de försöker att få uppskov med betalningarna någonstans, så det kan mycket väl vara sant, men det är inte orsaken till stoppen.

Svenåke Berglie har varit i kontakt med flera medlemsföretag som inte fått betalt av Saab. De första indikationerna på att Saab inte betalde räkningarna fick han för en dryg vecka sedan och nu är det åtminstone mellan fem och tio företag som stoppat leveranserna, säger han.

– Ingen leverantör vill något annat än att det här ska gå bra och att Saab ska få ordning på betalningarna, men vi kan inte fungera som checkkrediter åt våra kunder, och leverantörerna har inte heller de pengarna så att det är möjligt.

Saabs avgående vd Sven Åke Jonsson har medgett att företagets likviditet blivit mer ansträngd de senaste veckorna och att företaget jobbar på att förstärka finanserna. Svenåke Berglie hoppas på ett snabbt resultat.

– Det finns bara ett sätt att komma ur den här situationen och det är att se till så att leverantörerna får betalt, för de bedömer givetvis också risksituationen. Den som inte kan betala sina räkningar är på väg mot en mycket otrevlig situation, men vi hoppas verkligen att det ordnar sig snabbt.