7 500 medlemmar i Kommunal som är anställda i svenska kyrkan får löneförhöjningar på i medeltal 480 kronor i månaden från och med den 1 april.

Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har skrivit ett nytt kollektivavtal.

Avtalet innehåller inga garantier för enskilda individer. Lönehöjningen på 480 kronor fördelas individuellt i lokala förhandlingar.

Lägstalönerna höjs med 255 kronor till 17 255 kronor. Ersättningarna höjs med 1,5 procent. Avtalet gäller i 13 månader till och med den 30 april 2012. Då går också det stora avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting ut.

– Jag är idag mycket glad över att vi nått mållinjen för ett nytt kollektivavtal för de medlemmar som arbetar inom kyrkan. Utöver löneökningarna är vi mest nöjda med att vi uppnått starkare skrivningar kring kompetensutveckling, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Kompetensutveckling har skrivits in i det nya löneavtalet. Det betyder att arbetsgivaren måste se till att det finns resurser. Kommunals hoppas att följden blir mer kompetensutveckling på sikt.

Kommunal organiserar bland andra kyrkogårdsarbetare, kyrkvaktmästare, barnskötare, församlingshemsvärdinnor och städpersonal i kyrkan.

En partsgemensam grupp ska se över det löneavtalet. Arbetet ska vara klart till nästa avtalsrörelse.