Varslen av de 17 växeltelefonisterna på Taxi Kurir i Stockholm ligger kvar. Företaget backar inte från planerna på att ersätta dem med inhyrd personal.
– Det är så fult. De anställda mår jättedåligt, säger Emma Lundberg, ordförande för taxisektionen i Transports Stockholmsavdelning.

I går möttes facket och Taxi Kurir i de första lokala förhandlingarna. De gällde medbestämmandefrågan då företaget mot fackets vilja planerar att ersätta de fast anställda växeltelefonisterna med bemanningsanställda, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om.

– Vi kom inte överens. Så mycket kan jag säga. Nu blir det centrala förhandlingar, säger Göran Larsson, ombudsman på Transports Stockholmsavdelning.

Det är ännu inget datum utsatt för de centrala förhandlingarna, men Göran Larsson tror att de kommer i gång om några veckor. Om företaget står fast vid sina planer även där kommer parterna sedan att mötas igen i förhandlingar om de varsel som lagts.

Emma Lundberg, ordförande för Transports taxisektion i Stockholm, företräder de anställda som saknar en egen klubb. Hon säger att många är ledsna, mår dåligt och undrar varför de inte duger längre. Flera har jobbat länge på företaget, och två av de varslade är gravt synskadade.

– Företaget verkar inte ha funderat alls på vad som händer med dem som förlorar jobben. De har inte heller gjort någon konsekvensanalys av hur beslutet påverkar arbetsplatsen, säger hon.

Företaget motiverar sina planer med att de vill öka flexibiliteten i bemanningen, men Emma Lundberg tycker att det inte sker på ett schyst sätt. Hon säger att det är vanligt att företag tar in bemanningsanställda vid sjukskrivningar eller vid arbetstoppar, men inte att de sparkar anställda för att ersätta dem med inhyrd personal.

– Det borde inte få gå till så. Om de får göra så här kan man ju undra vad vi ska ha lagen om anställningsskydd till, säger hon.

Magnus Klintbäck, vd för Taxi Kurir i Stockholm, vill inte kommentera vad som hänt innan förhandlingarna med facket är avslutade.