Foto: Henrik Montgomery

– Självklart ska inte EU styra lönebildningen. Regeringen måste försvara vår modell, sa Håkan Juholt när han talade hos LO på tisdagen.

Såväl LO som Europafacket befarar att de sex lagförslag för ekonomisk styrning som EU-kommissionen har lagt fram, och som nyligen diskuterades på EU-toppmötet, betyder att EU lägger sig i hur lönerna sätts i medlemsländerna.

Regeringen har avfärdat den oron. Håkan Juholt, som framträdde på ett möte om socialdemokratisk politik på LO i dag, tisdag, klargör att han delar LO:s syn.

– Jag förväntar mig att regeringen med entusiasm och lidelse försvarar Sveriges modell för lönebildningen, säger Håkan Juholt.

Den nye S-ledaren lovar också att vi ”självklart” ska ändra på de regler som gör det svårt för facket att kräva svenska löner när utländsk arbetskraft arbetar i Sverige – som anställda hos utländska entreprenörer, i bemanningsföretag eller med F-skattsedel.

– Det allvarliga just nu är att bevisbördan ligger på facket; det är facket som måste visa att de löner som betalas inte är rätt. Det är fullkomligt oacceptabelt.

Håkan Juholt talade inför den socialdemokratiska partikongressen i lördags om hur privata aktörer har misslyckats på en rad områden som avreglerats, och att det blivit ”fult” att äga verksamheter gemensamt. Han antyder nu att en återreglering kan bli aktuell på elmarknaden.

– Telemarknaden och flyget fungerar utmärkt efter att de avreglerades. Men exempelvis elmarknaden blev inte som vi tänkt. Elpriset gör det tufft för både hushåll och företag, det är direkt tillväxthämmande. Då ska vi inte sitta på läktaren.

– Mitt tal var väl förankrat på den punkten. Detaljerna kommer att visa sig.

På LO-Tidningens fråga om vilket av sina reformlöften Juholt kommer att ta sig an först svarade han:

– Det får du besked om senare i dag. Innan du lägger dig i kväll vet du.

I sitt tal på S-kongressen bjöd Håkan Juholt in LO, TCO och Saco till överläggningar om det allmänna pensionssystemet. I medierna har företrädare för TCO och Saco svarat att de inte sätter sig i överläggningar med ett enda parti, utan i så fall med alla partier som står bakom pensionsreformen från 1994. Håkan Juholt ändrar nu ordval:

Ordet ”överläggningar” är laddat. Men vi kommer att ha samtal med LO, TCO och Saco. När löntagarna inte ens får 50 procent av slutlönen i pension, då blev inte pensionssystemet som vi tänkte.

Regeringens fokus är att höja pensionsåldern, för att svenskarna på så sätt ska få bättre pensioner. Socialdemokraterna är redo att tala med regeringen om det, säger Håkan Juholt.

– Men det är fel ände att börja i. Först och främst måste vi se till att inte slita ut människor redan före 65 år.