Håkan Juholts linjetal som nyvald partiledare möttes av jubel på Socialdemokraternas kongress, och en av de imponerade var LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
– Jag skrattade, blev tårögd, och kände allvar allt på samma gång. Jag är andfådd och alldeles tagen, säger hon efter talet.

LO-Tidningen mötte en mycket upprymd LO-ordförande direkt efter Håkan Juholts tal. Hon beskriver talet som medryckande och inkluderande.

– Han vände sig inte bara till partivänner utan till alla som längtar till ett Socialdemokratiskt parti som är en tydlig motkraft till den som bara tror på marknadskrafterna och som bara ser skattesänkningar som det enda viktiga, säger hon.

Hon får medhåll av Tomas Rudin, kongressombud från Stockholm.

– Äntligen. Det här har vi väntat länge på. Det känns helt fantasiskt, säger han när han stannar till och kramar om Wanja Lundby-Wedin.

Och han är inte ensam. Flera personer kommer fram under intevjun för att kommentera, och alla är överens om talet överträffat förväntningarna.

– Håkan är ju en fantastisk talare, men det här är ändå imponerade och mycket glädjande säger Wanja Lundby-Wedin.

När det gäller innehållet tycker hon att den nya partiledaren fick med det mesta. Hon nämner att hon speciellt uppskattat de delar som handlar om barnfattigdomen i Sverige och de ojämlika villkoren som sedan hänger med in på arbetsmarknaden.

– Jag hade önskat inför talet att han skulle ta upp just det.

Håkan Juholt bjöd under talet även in LO, TCO och Saco till en analys och utvärdering av pensionssystemet. Wanja Lundby-Wedin välkomnar initiativet och hon ser ljust på den facklig politiska samverkan i framtiden.

– Jag är övertygad om att det kommer att fungera bra. Att Håkan talar brett om alla löntagare och inte bara våra medlemmar ser jag bara som positivt. Jag tror att det är väldigt viktig att partiet öppnar upp och bjuder in alla, säger hon.

Direkt efter talet kunde Wanja Lundby-Wedin inte hitta något hon saknat eller som önskat annorlunda. Men hon säger att det givetvis kommer en vardag där LO och partiet inte alltid kommer att ha samma åsikter.

– Så har det alltid varit och så ska det vara. Men nu känns det väldigt bra inför framtiden. En verkligt nystart. Reinfeldt kommer att få svårt att stå upp mot det här, säger hon.