Motståndet mot kärnkraft växer – men det är ingen dramatisk förändring efter olyckan i det japanska kärnkraftverket Fukushima.

45 procent i LO-opinion vill avveckla kärnkraften så snabbt som möjligt – jämfört med 39 procent när frågan ställdes senast 2009. 2004 ville bara 28 procent i LO-opinion avveckla så fort som möjligt.

Det verkar som om opinionen långsamt har blivit mer negativ till kärnkraft.

Nu som då är motståndet mot kärnkraft större bland kvinnor än män. En majoritet av kvinnorna i LO-opinion vill avveckla kärnkraften så snabbt som möjligt.

25 procent säger ja till nya kärnkraftverk. 2009 svarade 33 procent ja men dagens siffra är faktiskt en liten ökning jämfört med 2007.

65 procent tycker att de nuvarande kärnkraftverken ska drivas så länge det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Det är något färre än tidigare när LO-opinion svarade på samma fråga.

– Eftersom kärnkraften står för ungefär hälften av vår elproduktion är nog ”så snart som möjligt” 25-30 år bort, anser Björn Välitalo, tidningsbud i Luleå och aktiv i Transport.

Han vill avveckla kärnkraften, men tillägger att det kräver att vi tänker om. Vi måste välja.

– Radioaktivt avfall eller lite vingbrus, radioaktivt nedfall eller utbyggda älvar, konstaterar han.

Richard Brennius, brevbärare i Malmö och aktiv i Seko, betonar att en omställning mot ett hållbart samhälle innebär att kärnkraften fasas ut snarast.

– Än en gång har det inte kan inträffa ändå inträffat. Säkerhetssystemen har inte fungerat i det land som efter vad jag förstår står för mycket av kärnkraftstekniken internationellt. Kärnkraften är tyvärr vare sig en säker eller förnybar energikälla, tycker han.

Seija Conte är vårdare i Linköping, arbetar med funktionshindrade barn och är aktiv i Kommunal. Hon röstade nej 1980. I dag ser hon folkomröstningen som ett spel för gallerierna.

– Nu står vi med facit i hand. Inte lade vi ner några gamla kärnkraftverk år 2010 som utlovades i folkomröstningen. Nej, vi kör på med gammal osäker teknik, konstaterar hon.

Hon vill lägga ner dagens kärnkraftverk eftersom de inte är säkra och vill att pengarna från utsläppsrätterna ska gå till att forska fram alternativ.

– Bygg nya säkrare kärnkraftverk om det inte finns några alternativ, är hennes slutsats.