Foto: Victor Lundberg

Växeltelefonisterna på Taxi Kurir i Stockholm har varslats om uppsägning. Deras jobb ska utföras av inhyrda.
— Det är helt åt pipan. Företaget bara trampar på oss och all vår kompetens, säger Mattias Lundberg.

För två veckor sedan fick 17 växeltelefonister på Taxi Kurir beskedet att de blir av med sina jobb på grund av arbetsbrist.

Men någon brist på jobb är det inte fråga om. Telefonisterna ska ersättas av inhyrd personal.

– Det skulle ha varit tungt att bli av med jobbet även om de verkligen behövde dra ner personal, men nu känns det helt galet. De vill bara göra sig av med oss för att kunna ta in andra i stället, säger Mattias Lundberg.

Han har jobbat i Taxi Kurirs växel i sju år och är gravt synskadad. Ytterligare en kollega till honom är synskadad och flera av de uppsagda är äldre och har jobbat mer än tio år i växeln.

– Vi är besvikna. Många är arga och mår dåligt. Det är klart att man är orolig för att bli arbetslös. Det ser väldigt svårt ut på arbetsmarknaden, säger Mattias Lundberg.

För honom och hans synskadade kollega kan det bli extra svårt, då funktionshindrade ofta har det betydligt tuffare än andra att få jobb. Antalet fasta jobb i telefonväxlar har också minskat den senaste tiden.

Att söka tillfälliga jobb eller anställningar hos bemanningsföretag, är svårt för synskadade då de behöver speciella datorer med talsyntes och punktskrift för att sköta jobbet.

– På så vis är man väl mindre flexibel än andra anställda. Men det är troligen många av oss som får det tufft om vi blir utsparkade.

Även de anställdas fackförbund Transport tycker att det som hänt är upprörande.

– Det är skräckinjagande att det går till så här. Det är så fruktansvärt fult gjort, säger Emma Lundberg, som är ordförande för taxisektionen i Transports Stockholmsavdelning.

Hon tycker att möjligheten att an­lita bemanningsföretag har blivit ett enkelt sätt för företag att göra sig av med anställda de inte längre vill ha.

Till skillnad från de andra LO-förbunden har Transport hittills inte reglerat i kollektivavtal hur och när företag får hyra in personal.

Lennart Sköld på Transports huvudkontor säger att förbundet hade hoppats att Arbetsdomstolen skulle slå fast att lagen om anställningsskydd redan reglerar frågan.

– Vi hade förhoppningar om att Maraboufallet skulle vara ett solklart fall. Nu förlikades parterna, men jag är av den åsikten att lagen är starkare än uppgörelser och avtal, säger han.

Lennart Sköld anser att rättsläget fortfarande är oklart när det gäller företagens rätt att hyra in personal samtidigt som det finns uppsagda med företrädesrätt till återanställning, trots att två domar från Arbetsdomstolen gått emot fackföreningsrörelsen.

– Inget rättsfall är det andra likt, och det kan komma nya fall, säger han.

Transport har ännu inte inlett de lokala förhandlingarna om uppsägningarna med Taxi Kurir, och Lennart Sköld vill därför inte kommentera det enskilda fallet.

Men när det gäller principfrågan i allmänhet: att företag säger upp anställda för att i stället hyra in personal från bemanningsföretag, skräder han inte orden.

– Det är för jävligt. Vi har haft en moral och respekt för varandra på svensk arbetsmarknad, och det hör inte hemma där.

Magnus Klintbäck, vd, för Taxi Kurir i Stockholm vill inte säga något om varför företaget vill säga upp anställda och sedan hyra in personal. Han vill inte heller kommentera hur han ser på kritiken från de anställda och facket. I alla fall inte innan förhandlingarna med facket är klara.

Rättsläget för inhyrning av personal

• Lagen om anställningsskydd (las) skrevs innan det var tillåtet med bemanningsföretag i Sverige och lagen saknar därför regler om inhyrning av personal.

• Arbetsdomstolen (AD) har prövat två fall som rör företags rätt att hyra in personal efter uppsägningar. Båda fallen har facket förlorat.

• 2003 vann Abu Garcia över dåvarande Metall som stämt företaget för att ha hyrt in personal i stället för att återanställa uppsagda. Enligt AD hade företaget rätt att hyra in personal vid arbetstoppar och de uppsagda hade också tackat nej till att återanställas på tidsbegränsade anställningar.

• Dåvarande Grafikerna förlorade 2007 mot tryckeriet Backemarks som sagt upp tolv anställda och sedan hyrt in tre av dem. AD kom fram till att företaget får välja både när det vill hyra in och vilka de vill hyra in, så länge det inte sker i syfte att kringgå lagreglerna om anställningsskydd.