Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Född -42 har Beche en imponerande meritlista och inriktningen på det annorlunda har varit spikrak. Tongångar från Indien och Västafrika har inhämtats genom studier på plats. Något som omsattes redan under proggeran i instrumentalgrupperna Arbete & Fritid och Archimedes Badkar. Han har haft framträdande roller i exempelvis Chapter Seven, Bitter Funeral Beer Band och Enteli. Dessutom har han komponerat åtskilligt för teaterscenen och kunde avnjutas då Stadsteatern i Göteborg presenterade sitt innevarande spelår. Själv betecknar han sig som ursprungligen jazzmusikant med en 45-årig fascination för fenomenet World Music.

Tyvärr skulle SVT inte våga låta hans trio spela prime time, knappt ens om syskonen Cherry sjunger förföriskt i ”Clicky-Clakcky” eller ”AC/DC” från mästerliga CD:n See you in a minute. Stadigt pumpande bas, ihärdig sopransax och Bengts baktaktsvispande är inte mainstream, inte ens förstärkt med läckra gäster. Därför fick vi enstaka ”spisare” en lördag, oss tillägnade var sin låt på Beches återkommande jazzbrunch Country & Eastern i Göteborg härom hösten. Men likt förbaskat uppnås ofta ett tranceliknande underbart groove.

Mats Hallberg