Foto: Maja Suslin

I morgon smäller det. Glitter, tonartshöjningar, skandalrubriker. Schlager var länge tabu inom vänstern. Men enligt vänsterpartisten, rektorn och självutnämnde schlagerfjollan Andrés Esteche är föraktet på väg att övergå i kärlek.

Tre dagar innan vi ska ses kan Andrés Esteche säga med säkerhet att vi verkligen ses. Då har vi sms:at intensivt. ”Jag är förmodligen i Hagfors nästa vecka, kom dit.” ”Kan hända att jag åker till Malmö och då är det närmare.” Det är mitt efternamn, Lund, som förvirrar. Han är stressad och tror att redaktionen ligger i staden Lund.

När vi väl ses, på stamhaket Copacabana på Södermalm, medger han lite generat: ”Det är lite mycket nu”.

Han har precis fått heltidsjobb som studierektor för en nystartad artist- och musikalakademi i Hagfors, dubbat en tecknad film, blivit invald i styrelsen för Stockholm Pride, dj:ar på helgerna, driver eventbolag med nära vännen Jonas Kronlund som sitter med under intervjun – ”vi har precis planerat julen” – och han är aktiv inom Vänsterpartiet.

Och så är det ju melodifestivaltider. Även om det har gått sju år sedan han själv kom nia i finalen med Olé Olé har han stenkoll på årets fest.

Vill du vara med?

– Inte som det ser ut i dag. Det är samma folk från SVT, som väljer folk från samma skivbolag, samma låtskrivare och samma artister. Det är för odemokratiskt. För mycket slicka uppåt, sparka neråt. De skulle behöva slicka upp mig rejält, och det tror jag inte de är intresserade av. Alls.

Visa, folk, progg och bredbensrock har länge varit gängse musiksmak i de rödas läger. Andrés Esteche anar ett paradigmskifte. Han tror att Vänsterpartiet vill komma bort från Jan Hammarlundstämpeln. När han tackade ja till att göra partiets kampanjlåt inför valet i höstas valde man hans mest tuggummipoppiga variant: Robin Hood.

– Folk tyckte det var jävligt roligt. Till och med Lars Ohly dansade, han som bara gillar typ Bruce Springsteen eller vad det nu är. Och det finns värre schlagerfjollor än mig inom vänstern. Det känns tryggt.

Hans röda hjärta och hjärna kommer delvis hemifrån. Han är född i argentinska Buenos Aires, men föräldrarna kom från grannlandet Uruguay. Båda var politiskt aktiva och satt fängslade i perioder. När Andrés var ett år, 1977, styrde militären båda länderna och familjen tvingades fly.

Liksom många andra latinamerikaner under de blodiga åren hamnade familjen Esteche i Sverige. Och stannade tills Andrés hunnit bli nio år. När demokratin segrat i Uruguay fick föräldrarna tillbaka sina gamla jobb och flyttade hem.

Andrés, som varit barn i Sverige, kände sig aldrig riktigt uruguayansk. Där blev han invandraren, ”El Sueco”. Som 17-åring tog han sig tillbaka till Sverige som utbytesstudent under ett år i Ljungby. Två år senare flyttade han för gott.

– HBTQ-rörelsen i Göteborg tog verkligen hand om mig. Tack vare den kompiskretsen var det lätt att komma in i samhället. Vilket det inte varit för min yngre bror som kom efter. Trots att han hade mig och många andra.

Brodern sökte hundratals jobb, men fick aldrig napp. Tills han bytte namn. Nu är han IT-tekniker, det första jobb han sökte efter namnbytet. Ännu en händelse i Andrés liv där privat och politiskt flyter samman.

– Jag har alltid känt en obalans av maktordning. Mellan rika/fattiga, de som kallar sig vita/de som kallar sig icke vita, hetero/homo, kvinnor/män, sjuka/friska. Och det har blivit värre i Sverige. Det offentliga försämras och jag känner inte igen landet.

– Du får hålla för öronen Jonas, säger Andrés.

– Näee, skrattar Jonas.

Är ni olika där?

Andres: Mycket.

Jonas: Men vi älskar varandra ändå.

Andrés: Jaa, det gör vi.

Om schlager varit tabu inom vänstern, har vänsterpolitik kanske inte alltid varit det första man förknippar schlagervärlden med. Andrés Esteches genombrott kom i och med TV3:s talangtävling Fame Factory som leddes av schlagerkungen Bert Karlsson, tillika före detta partiledaren för högerextrema Ny demokrati.

– Vi diskuterade jättemycket. Men det var en väldigt svår tid. Jag är fortfarande ambivalent. Fame Factory gav mig min karriär, men jag har hela tiden känt att kanske skulle jag aldrig ha varit med. Jag har alltid behövt försvara mig, och Bert Karlsson.

Han säger att han blev väldigt politisk direkt efter tv-programmet.

– Jag behövde ta igen mina skuldkänslor.

Å andra sidan anser han att schlager också bara kan få vara en stor folkfest.

– Varför dissa det som många tycker är roligt? Jag dj:ar på krogar i Linköping, Karlstad, Örebro, Växjö, Västerås. Folk älskar schlager, överallt. Man lyfter ju taket med Linda Bengtzing.

Fakta

Andrés Esteche
Bor: På Södermalm.
Ålder: 35 år.
Yrke: Rektor, artist, aktivist, skådespelare, entreprenör, dj.
Familj: Singel.
Förebilder: Mahatma Gandhi ”för pacifismen”, Nelson Mandela ”tror det går åt helvete för Sydafrika när han dör”, José Mujica, president ” Uruguays Mandela”, Olof Palme.
Senast sedda: Filmen Biutiful, ”grät som en bebis”.
Senast nynnat: Lady Gagas Born this way, ”fantastisk text”.