Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

I tonåren dreglade man över trumsolon. Numera har min beundran för den virtuosa världen släppt en aning, en värld som ”Dr. Åke” vistats i under mer än trettio år. På Facebook kan vi bli fans till ”the best drummer in the world”. Radiomannen som fick en megahit med Attack, framträdde som habil fusionbatterist i Vasa Express, Egba samt under det funkiga 80-talet med Per Cussion; men är definitivt en snackis tack vare sina uppvisningar.

De mer eller mindre integrerade showerna blir mest musikaliskt givande då han duellerar med slagverkare. Gjorde oförglömligt intryck med Per Tjernberg -84 på Mud Club. Baskagge, virveltrumma, cymbaler och övrig utrustning piskas i smattrande tempo. När crescendot är uppnått infaller en naturlig paus, därefter tas ny riktning ut. Det blixtrande fotarbetet är hans signum.  Han sitter säkert på tronen som den snabbaste, mest explosive och kanske också mest fantasifulle trumslagaren.

Under fjolåret hörde jag honom på Skeppsholmen, ett alltför glest Stampen och i ett bejublat solo på Nefertiti (det gjorde till och med kräsne experten Conny Sjökvist nöjd).  Dont`t stop och Jungle-jam är skivor som gör Dr. Åke  rättvisa.

Mats Hallberg