Det var strid på kniven då riksdagen i går, onsdag, skulle rösta om hur regeringen ska agera inför EU:s toppmöte den 24-25 mars. Miljöpartiets misstag under omröstningen gjorde att regeringens linje röstades igenom mot oppositionens vilja.

Det blev många fel när Miljöpartiet skulle rösta i går. När riksdagen skulle bestämma hur regeringen skulle agera inför EU:s toppmöte råkade miljöpartisten Agneta Luttropp trycka på fel knapp.

– Ja, så var det. Jag kan inte annat än att beklaga att det blev så, säger hon till LO-Tidningen strax efter omröstningen.

Dessutom var tre miljöpartister registrerades som frånvarande, fast de enligt kvittningssystemet inte skulle vara det.

LO-Tidningen kan dock berätta att två av de miljöpartister som registrerats som frånvarande – Valter Mutt och Kew Nordqvist – faktiskt satt i riksdagens kammare under omröstningen. Men de tryckte dock inte på knappen under själva omröstningen.

Den tredje frånvarande miljöpartisten hade partiet glömt att rapportera som frånvarande.

Detta gjorde att oppositionen inte kunde få igenom sitt förslag att regeringen skriftligen skulle redogöra för sina ståndpunkter inför EU:s toppmöte i slutet av mars.

Att miljöpartisten Agneta Luttropp röstade fel berodde enligt henne själv på att hon missuppfattade partiets riktkarl, Gustav Fridolin. Det är han som ger tecken till sina partikamrater för att visa vilken linje partiet har i de frågar som riksdagen fattar beslut om.

– Men ingen skugga ska falla på honom för det vara bara jag som röstade fel.

Den senaste tiden har flera riksdagsledamöter tryckt på fel knapp under omröstningar i kammaren. I mitten av februari var det socialdemokraten Peter Persson som tryckte fel och utländska medborgare kunde fortsätta att jaga ripa i svenska fjällen trots att han och oppositionen egentligen ville förbjuda jakten.

I slutet av förra året blev det också fel när riksdagen skulle fatta beslut om besparingar i regeringskansliet. Då var två socialdemokrater och en miljöpartist felaktigt på plats i kammaren och en kristdemokrat röstade fel.

Är det verkligen så svårt att rösta rätt?

– Det går alldeles otroligt fort under omröstningarna. Om man har en packe med ett tiotal yrkanden att bläddra i så gäller det att hänga med. Men jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Alla andra klarade ju av det, säger Agneta Luttropp som tillträdde som riksdagsledamot 2010.

Peter Rådberg är kvittningsansvarig för Miljöpartiet. I går missade han att anmäla att en partikollega var sjukskriven. Ändå tycker han att partiet har ”stenkoll” på kvittningarna.

– Men nu kommer vi att strama upp detta ytterliggare, säger han.

Att två av hans partikolleger inte tryckte på knappen fast de satt i riksdagen anser Peter Rådberg ligger utanför hans kontroll.

– Det är svårt att göra något om riksdagsledamöterna sitter på sina platser men inte trycker på knappen. Det enda jag kan göra är att se till att de är i kammaren, säger han.

Hur känns det att regeringen vinner omröstningen på grund av att ni råkade rösta fel?

– Det känns för jäkligt, säger Peter Rådberg. Men det har hänt tidigare. Vänsterpartiet och sossarna har gjort likadant.

Den borgerliga regeringen vann omröstningen med 162-159.