Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Storväxte, gemytlige Göran är född i Växjö på mitten av 60-talet. För drygt tjugo år sedan påbörjades omfattande studier i klassiskt slagverk. Numera undervisar denne smålänning på Musikhögskolan i Göteborg. Ofta  har jag haft turen att höra honom live i Västsverige eller träffa honom i baren på anrika Nefertiti.

Göran är en sofistikerad storbandstrummis. Lika obehindrat frodas han i mindre format. Läckert diskret eller frenetiskt yvig – han behärskar hela spektrat. Har aktivt bidragit till att Bohuslän Big Band och Lasse Lindgren Big Constellation blivit landets främsta svänggäng. Jag tror han sporras av alla gästsolisterna som funnit i BBB. Rent rutinarbete undviks likaledes i trumpetaren Lasse Lindgrens band. Där spänns den melodiska och rytmiska bågen till bristningsgränsen. Göran utforskar takter och trumset tillsammans med vildsinta kollegan David Sundby.

Bebop med utrymme för improvisation levereras i Kjell Jansson Quartet, Marmaduke och Änglaspel. Genom sin bakgrund har han tillägnat sig en egen stil, fast han nog tagit intryck av Max Roach, Louis Bellson och andra legendarer.

Mats Hallberg