Foto: Janerik Henriksson

Den 1 mars tillträder Ola Pettersson tjänsten som chefsekonom på LO.

Ola Pettersson har jobbat som LO-ekonom sedan 2008. Han efterträder Lena Westerlund som avgår som chefsekonom av hälsoskäl. Lena Westerlund övergår till en tjänst på LOs ledningskansli.

Varför behövs LO-ekonomerna?

– Därför att vi har ett unikt perspektiv på den ekonomiska politiken: löntagarens. Just i dag är behovet särskilt stort. Det finns inget politiskt parti i Sverige som har ett bra svar på hur vi ska nå full sysselsättning i Sverige. Där ska vi bidra.

Hur mycket styrs LO-ekonomerna, eller kanske snarast era prognoser och rekommendationer, av det faktum att ni är i arbetarrörelsens tjänst?

– Våra prognoser inte alls. Våra rekommendationer utgår från vad som är ekonomiskt klokt och bra för de breda löntagargrupperna.

Hur kommer det att märkas att det är just du som är chefsekonom?

– Jag har ett särskilt starkt intresse av den finansiella sektorn och hur vi ska undvika finansiella kriser i framtiden.

Inför Socialdemokraternas partiledarval i mars debatteras ju jobbskatteavdrag, förmögenhetsskatt, rut och andra ekonomiska frågor rätt intensivt i partiet. Hur se din önskekandidat ut?

– Jag tror att ett genuint intresse för ekonomisk politik är en förutsättning för att lyckas i det jobbet. Men det gäller att fokusera på samhällsekonomiska frågor av vikt: full sysselsättning, tillväxt och fördelning.

Och de frågor jag räknade upp kvalar inte in där?

– De har ingen större betydelse för om vi ska lyckas nå full sysselsättning.

Ola Pettersson är 37 år. Tidigare har han arbetat som politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen och näringsdepartementet. Han har även arbetat på Riksbanken och som investeringsanalytiker på ett riskkapitalbolag.

Ola har en magisterexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.