Foto: Leif R Jansson

Hon utmanade sig själv och gick från akademiker till arbetare och fackordförande på Scania. Lena Thompson tänker att de där snygga lastbilarna inte skulle fungera om hon inte gjort sitt arbete ordentligt.

– Min insats påverkar och ibland sätter jag mitt arbete i ett sammanhang, och då tänker jag att det blir en lastbil som kanske kör timmer i Polen.

Hon monterar växellådor på Scania i Södertälje. Sedan i mitten av januari är hon också ordförande för den näst största fackliga gruppen på fabriken med drygt 600 metallarbetare och 21 avdelningar.

Hon är dessutom filosofie magister i historia och är bland annat intresserad av imperialismens konsekvenser. I höstas valdes hon in i kommunfullmäktige i Trosa – och för ett år sedan fick hon sonen Aleksander.

– Det är läskigt att bli vald. Jag hoppas folk blir nöjda.

Som fackordförande tycker hon att det är viktigt att avtal följs, och att se till så alla behandlas lika. Gruppstyrelsen är en del i en ny organisationsstruktur. Poängen är att huvuddelen av det fackliga arbetet ska bedrivas nära medlemmarna av kontaktombud och skyddsombud – och att gruppstyrelsen ska hjälpa till om de får svårigheter.

– Det finns ett stort missnöje med övertidsreglerna. Avtalet tillåter alldeles för mycket övertidsarbete, säger hon.

Sedan räknar hon upp ytterligare några viktiga frågor: jämställdhet, arbetsmiljö och lönen – grundlönen är för låg, tycker Lena Thompson.

Till skillnad från sina arbetskamrater har hon också gjort en akademisk karriär med sex års studier i kemi, historia, idéhistoria och religionshistoria. Hon har skrivit om författaren Torgny Lindgrens religionsuppfattning i boken Bat Seba, och gjort en källkritisk granskning av en amerikansk journalists bok om kriget i forna Jugoslavien. (Hon ifrågasatte den Pulitzervinnande skribentens källhantering, som gav en rapport som gynnade USA:s linje i kriget.)

– I det fackliga kan jag ha lättare än andra att kristallklart se innebörden i ett avtal, men sen finns ju verkligheten och med den följer en utveckling i praktiken av avtalsreglerna.

Det var när hon skulle skriva om hur kristna missionärer i slutet av 1800-talet indirekt ökade förtrycket i Kongo som det tog stopp. Den akademiska karriären kändes inte längre lika självklar. Allt var så utstakat och där fanns inte alls den frihet hon hade hoppats på.

– Jag ville göra något annorlunda, utmana mig själv och pröva något helt nytt.

Hon fick söka jobb tre gånger på Scania innan hon fick sin anställning. På lastbilsfabriken kan hon sakna källvärderingen och den akademiska världens kritiska tänkande. Men hon säger att hon när som helst skulle kunna öppna dörren som leder tillbaka.

Hittills har hon lärt sig en del av växellådsmonteringen, där hon arbetar med retarden och ett kraftuttag. Retarden är en slags broms som verkar genom växellådan och kraftuttaget kan ge kraft åt något annat på lastbilen, som exempelvis ett flak eller en slamsug. Växellådan byggs i tvåminuterstakt och det betyder att arbetet på varje position högst får ta två minuter.

– Men det är riggarna som är häftigast.

I riggarna testas de färdiga växellådorna. Här jobbar hennes man Boris Balen, som hon träffade tre månader efter att hon börjat på Scania. Då flyttade företaget en del av tillverkningen från Sibbhult – och han kom till Södertälje.

Boris är föräldraledig. Familjen bor i Trosa och det är för att vara nära havet.

– Havet ger så fantastiskt ljus. Vatten har en dragningskraft som man aldrig kan frigöra sig från.

Hon är uppvuxen vid Vänern och hennes man vid en flod i Bosnien. Men att ge sig ut på sjön är inget för Lena Thompson. Hon är livrädd för vatten och går aldrig på isen.

Det är för Socialdemokraterna som hon valts in i kommunfullmäktige i Trosa. Men nu är hon frustrerad över att ledande socialdemokrater tar avstånd från politiken i valrörelsen.

– Det behövs en nystart med nya ansikten och klassisk S-politik. Stommen ska vara att vi skapar ett samhälle där alla får plats. Ålder, hälsotillstånd och arbetsförmåga ska inte spela någon roll.

För Lena Thompson finns många öppna dörrar. De närmaste två åren ska hon arbeta fackligt på heltid. Om tio år tror hon att hon fortfarande arbetar fackligt. Och att hon har skrivit en bok om synen på kunskap. Hon tänker sig att ta avstamp i den österrikiska filosofen Wittegenstein och skriva om att kunskap handlar om tolkningar och att de beror i sin tur på ålder, kön och bakgrund. Kunskap styr synen på samhället.

– Kunskap är inte endimensionellt och entydigt, säger Lena Thompson.

Fakta

Lena Thompson

Ålder: 35 år
Familj: Sambo med Boris Balen, sonen Aleksander, ett år.
Bor: I lägenhet i Trosa.
Lön: 21 000 kronor i månaden för dagtidsjobb.
Senaste bok: Drömfabriken av Maria Hamberg – som arbetat på Scania.
Senaste semester: I september förra året var vi på Boris kusins bröllop i Bosnien.
Upprörs av: Girighet, orättvisor och inskränkthet.
Blir glad av: Min son, andra människors glädje och beröm, som vi är alldeles för dåliga på att ge.