Lärarförbundet kräver att regeringens utredning kring vinster i friskolor inleds snarast. Facket vill även se en lagändring som garanterar meddelarfrihet även i fristående skolor.

Utredningen kring friskolornas vinster kom på tal i en riksdagsdebatt den 26 januari. Men Lärarförbundet anser att arbetet med den inte går tillräckligt snabbt.

Det vill att utredningen ska säkerställa kvaliteten i Sveriges friskolor. Dagens lagstiftning möjliggör, enligt Lärarförbundet, för oseriösa aktörer att göra vinst genom att erbjuda undermålig kvalitet i undervisningen.

– Vår grundhållning är att om man gör vinster ska de gå till att höja skolans kvalitet. Om en skola visar kvalitetsbrister är det inte rimligt att ägarna plockar ut vinster, säger Helene Lindstrand, förbundssekreterare på Lärarförbundet.

Utbildningsdepartementet uppger att det arbetar med frågan, men kan inte ge något datum då utredningen kommer sjösättas.

– Vi har tagit initiativ och har en bred majoritet till utredningen. Vi hoppas komma igång med utredningen så fort som möjligt, säger Elin Boberg, pressekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Att anställda på friskolor inte har samma meddelarfrihet som dem på offentliga skolor ser Lärarförbundet som ett stort problem. Det hävdar att personal på friskolor inte kan larma om missförhållanden utan att riskera sin anställning.