Foto: Göran Lahti

Torbjörn Nilsson kapade tre fingrar i en press som saknade skydd på företaget PartAB i Kalix. Nu har tingsrätten slagit fast att företaget var skyldigt till olyckan och därför ska betala en företagsbot på 200 000 kronor.

– Det känns bra. Det är precis som det ska vara, säger Torbjörn Nilsson.

Det var i september 2009 som Torbjörn Nilsson fastnade med tre fingrar i en kantpress på jobbet. Olyckan skulle inte ha kunnat hända om maskinens skyddsutrustning, en ljusridå som hindrar pressen från att slå igen om något bryter ljusstrålarna, hade varit på plats.

Arbetsmiljöverkets utredning visade att skyddet varit bortmonterat under en tid, men företaget vägrade ändå att betala företagsboten på 200 000 kronor som åklagaren beslutat om, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om.

PartAB:s vd Anton Lundholm, sa till tidningen att det var de anställda som tagit bort skyddet utan att meddela cheferna. Han ansåg att företaget inte ensamt varit skyldigt till olyckan, och ville därför få fallet prövat i domstol. Han ville också få företagsboten sänkt.

I dag kom domen från Haparanda tingsrätt, och den gick helt på åklagarens linje. Domstolen konstaterar att det inte varit några skyddsronder på avdelningen där olyckan skedde och att företaget borde ha haft regelbundna kontroller av att nödvändiga skyddsanordningar finns på plats och fungerar.

Genom att företaget inte kontrollerat säkerheten har det agerat oaktsamt, vilket i det här fallet är en brottslig handling. Det spelar ingen roll att företaget inte kände till att skyddet var borttaget, enligt domstolen.

Tingsrätten slår fast att företaget ska betala företagsboten på 200 000 kronor. Beskedet välkomnas av Torbjörn Nilsson, även om det är staten och inte han så får pengarna.

– Det är rätt att de får betala. Jag hade inte tvivlat en sekund på att det skulle bli så. Jag tycker mest det är konstigt att företaget drivit det så långt som de gjorde, säger han.

Torbjörn Nilsson fick amputera de tre fingertopparna som klämdes i pressen. Han arbetar inte längre hos PartAB utan utbildar sig nu till lastbilschaufför. Han har anmält sin arbetsskada till Afa, och räknar med att få arbetsskadeersättning för olyckan.

– Jag ska till läkare i morgon för att handikappklassas, och sedan får vi väl se när jag kan få ersättningen bestämd, säger han.