Andas genom hjärtat. Eller säg till dig själv 40 gånger om dagen att du är trygg i alla situationer. Så påstår sig privata jobbcoacher hjälpa arbetslösa att få jobb.

TV4:s reportage om regeringens satsning på privata jobbcoacher, som sändes på måndagskvällen, avslöjar att Arbetsförmedlingen har upphandlat coachning från minst sagt tveksamma företag.

TV4 har gått igenom alla de 867 privata coachföretagen och hittat ekonomiska oegentligheter i vart sjätte av dem, till exempel att de saknar F-skattesedel, inte är momsregistrerade eller har skulder som bevakas av kronofogden.

Kanske än mer diskutabla är coachernas metoder. TV4:s vikarierande reporter i Umeå, själv inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, tog med sig en dold kamera till sin coach på ”Coachcentrum”, ett företag som fått tio miljoner kronor för att hjälpa arbetslösa att få jobb.

Att skriva CV och söka jobb är mindre viktigt, enligt coachen, som i stället instruerar reportern att upprepa en stärkande mening 40 gånger om dagen.

– När du hamnar med en okänd person och känner att ”nu blir jag tyst”, så rabblar du här inne (coachen pekar mot sitt huvud) det här: ”Jag, Simon, är trygg i alla situationer. Jag, Simon, är trygg i alla situationer. Jag, Simon, är trygg i alla situationer”.

– Då säger hjärnan (jobbcoachen pekar på nytt mot sitt huvud): Ja-a, ja-a, ja-a. Och då blir det en sanning, och då får du styrka av det.

Ett coachföretag i Västerås påstår sig hjälpa arbetslösa att få jobb genom att andas genom hjärtat. Den arbetssökande får en elektrod fäst i örsnibben, kopplad till en maskin som lyser grönt då andningen går genom hjärtat på det rätta sättet.

Arbetsförmedlingens ansvarige chef, säger till TV4 att hon inte känner till de nämnda metoderna, men att en mångfald av metoder är bra, för att varje arbetssökande ska få den hjälp som passar  honom eller henne.

Arbetsförmedlingen fick uppdraget att upphandla externa jobbcoacher i december 2008. Under 2009 kritiserades Arbetsförmedlingen för hur upphandlingen hade gått till. I november 2009 valde Arbetsförmedlingen att inte förlänga avtalen med coacherna, utan göra en ny upphandling där de tjänster coacherna ska erbjuda specificeras noga, och där kvaliteten säkras.