Regeringsbyggnaden i huvudstaden Tripoli brinner. Det statliga tv-bolaget högkvarter har intagits. Våldet har trappats upp mellan oppositionen och den libyska regimen. I natt varnade ledaren Muammar Gaddafis son för blodbad.

Sedan i torsdags förra veckan har minst 233 människor dödats under protesterna i Libyen, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Inbördeskrig hotar varnade i natt den libyska ledaren Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam, i ett tv-tal.

I talet skyllde Saif al-Islam, som tippats ta över efter sin far, på att upploppet orkestrerats av utländska agenter och fackföreningsrörelsen.

Tim Noonan, på världsfacket Internationella fackliga samorganisationen (IFS), säger att det är oacceptabelt att regimen attackerar demonstranterna.

– Det är också oroande att regimen meddelat att den inte tänker tolerera några fackliga aktiviteter i Libyen, säger Tim Noonan.

Någon oberoende facklig organisation i landet finns knappt. Arbetare kan endast ansluta sig till den regeringskontrollerade fackliga centralorganisationen, The National Trade Unions Federation. Offentliganställda kan fängslas eller dömas till tvångsarbete för att de strejkar och regeringen måste godkänna alla kollektiva avtal.

Omvärlden har reagerat starkt mot dödsskjutningarna. Sverige är ett av länderna som kritiserat regimens våld.

Den svenska utrikesministern Carl Bildt gör sig dock inga större illusioner om att Muammar Gaddafi lyssnar.

– Nej, jag tror inte att man ska göra sig allt för överdrivna förhoppningar om att han läser våra uttalanden, säger Carl Bildt till TT.

– I Libyen finns risk för ett rent sammanbrottsscenario med mycket omfattande humanitära och andra konsekvenser. Det klart att det oroar väldigt mycket, fortsätter han.

Libyen har svarat på kritiken med att hota med att avbryta samarbetet med EU om flyktingfrågor. Regimen varnade för att den inte längre kommer att hindra flyktingar från att ta sig till EU.

– Vi har hört varningarna. Vi hör dem som uppmanar oss att göra antingen på det ena sättet eller på det andra. Men EU kommer att göra det som är rätt, kommenterar i går EU:s utrikeschef Catherine Ashton det libyska hotet.

Hon fördömde sedan myndigheternas attack mot de protesterande. Flera utrikesministrar från EU-stater har dessutom enskilt gått ut och kritiserat regimens våldsamma svar på demonstrationerna.

I dag, måndag, möts EU:s utrikesministrar för att bland annat diskutera de senaste dagarnas händelser i Nordafrika.
 Före mötet gjorde både Italien och Tjeckien klart att de inte vill lägga sig i oroligheterna i Libyen.

Italien har goda relationer med landet. Dessutom finns ett historiskt band eftersom Italien tidigare haft kolonier där. Den italienska premiärministern Silvio Berlusconi sa att han oroades för läget i regionen men att han inte vill ”störa”.

Även Tjeckien har manat till mer återhållsam EU-linje, uppger nättidningen EU-Observer.

Den tjeckiska utrikesministern Karel Schwarzenberg har sagt att EU inte borda blanda sig i allt för mycket.

– Om Gaddafi faller som kommer katastrofen att bli ännu större. Det finns ingen anledning att ingripa bara för att vi ska visa upp vår egen betydelse, sa Karel Schwarzenberg i går, söndag, under en presskonferens i Bryssel.