Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Den som har ansvaret för att grytan hålls kokande, den puls som flödar genom en lyckad konsert, är vanligtvis trummisen.

Holgersson är expert på detta och kan därtill krydda med egna improvisationer. Trots att han för nästan tio år sedan rankades som vår bäste batterist i Smålandsposten, är den långe skåningen född -73 en doldis utanför jazzvärlden.

Han började tidigt och krönte sin gedigna utbildning med några år på Kungliga Musikhögskolan. Självfallet har han turnerat världen över och förekommit i många konstellationer.

I ”Small Details” från live-CD:n med Rigmor Gustafsson får ni en bra uppfattning om hans kapacitet. I fjol på Nef imponerades jag över hur väl Jonas & Co. hittade varandra, då ovannämnda Rigmor tvingades lämna in.

Vad är då hans signum, vare sig han ingår i Jakob Karlzons eller i den dynamiske Kullhammars kvartett? Polyrytmiken, de känsliga handlederna, samspelet med övriga, det suveräna handlaget med hi-hat och cymbaler samt förmågan att få det att svänga.

Tillhör man de främsta kan man både fylla ut soundet genom att brodera, eller med frenesi förstärka ösiga låtar.

Mats Hallberg