Foto: Sören Andersson

För tolv år sedan fick Tobias Baudin sitt första fackliga uppdrag i Luleå. Nu är han nummer två i Kommunal – med uppgift att tänka nytt om fackligpolitisk samverkan.

– Vi behöver inte vara överens med Socialdemokraterna om allt. Vi har en politik i Kommunal utifrån vad som är bra för våra medlemmar och samhället i stort. Den tror vi på och den ska vi driva, säger han och tar rätten till heltid som exempel

Om detta sedan leder till att en eller annan borgerlig ledarskribent skriver ännu en vers på den gamla slagdängan ”rosornas krig” så må det vara hänt.

– Jag tror att det skapar större trovärdighet och större legitimitet för fackligpolitisk samverkan om vi öppet visar att vi har olika åsikter, som får brytas och nötas mot varandra.

Han tvekar inte om att Kommunal ska fortsätta att samverka med Socialdemokraterna, men inte av tradition ”därför att vi startade partiet”.

– Jag tror att Socialdemokraterna långsiktigt har de bästa lösningarna för Kommunals medlemmar i både arbetslivet och samhällslivet.

Valresultatet ändrar inte på det.

– Över hälften av Kommunals medlemmar röstade på Socialdemokraterna. Över 70 procent röstade på de rödgröna. Vi uppfattar det som att vi har ett brett stöd för att fortsätta samverka med Socialdemokraterna.

Nytänkandet gäller också de borgerliga partierna. Under den förra mandatperioden stod Kommunal utanför riksdagen varje torsdag och protesterade mot regeringen.

– Det ändrade inte på någonting, konstaterar Tobias Baudin.

Nu ska Kommunal i första hand påverka de allianspartierna med argument och söka upp borgerliga makthavare i maktens korridorer – i regeringskansliet, kommunhusen och landstingen.

– Vi ska tala med alla politiska partier. Kommunals medlemmar påverkas direkt av politiska beslut, understryker han.

Det var i juni som Kommunals kongress valde Tobias Baudin. Norrländska Socialdemokraten satte rubriken ”Luleå hockeysupporter Kommunals förste vice ordförande”.

Hans jobb i Luleå kommun ökade på hockeyintresset. Han var maskinist och hockeylagets hemmaarena Delfinen var en av arbetsplatserna.

– Det var den största anläggningen så jag var där väldigt mycket och träffade spelarna regelbundet. Inför matcherna höll jag koll på att isen kändes bra.

Maskinistkollegorna i Luleå valde honom till arbetsplatsombud för nio år sedan. Som en följd av det blev han värvad till S-föreningen. Han blev invald i kommunfullmäktige och hamnade även i kommunstyrelsen.

Det blev en kort politisk karriär, som tog slut när han valdes till ordförande i Kommunals sektion i Luleå. Han kunde inte gärna sitta som arbetsgivare i kommunstyrelsen också.

– På beslutsunderlagen stod det. ”För arbetstagarparten Tobias Baudin.” Jag kände direkt att det var omöjligt att fortsätta, så jag gjorde ett vägval. Det var enkelt. Jag ville vara ordförande i Kommunal.

Han kom in i Kommunals förbundsstyrelse som 29-åring 2004. På våren 2009 blev han ordförande i Kommunals avdelning i Norrbotten.

Han veckopendlade under första halvåret i förbundstoppen, men på nyåret flyttade familjen till Stockholm. Villan i Luleå är såld. Döttrarna har börjat skolan och fått nya kompisar. Hustrun har jobbat i butik och söker jobb i den branschen.

– Utgångspunkten var att jag skulle veckopendla, men vi kände direkt att det inte skulle hålla. Man tappar den vardagliga kontakten med barnen. Det går inte att komma ikapp på helgerna.

23 avdelningar i Kommunal ska bli 13. Den första storavdelningen, Kommunal Öst, bildades vid årsskiftet när Sörmland, Östergötland och Gotland gick samman. Resten av de nya avdelningarna bildas den 1 januari nästa år.

Tobias Baudin har fått ansvar att leda förnyelsen. I detta ingår att utveckla organisationen. Andra ansvarsområden är den interna demokratin, stadgar, utbildning och de gröna frågorna.

Det kan låta paradoxalt, men tanken med de större avdelningarna är att Kommunal ska komma närmare medlemmarna – framför allt de drygt 100 000 som arbetar i privata företag. Bara hälften av dem är med i facket.

– Vi måste bli bättre på den privata sidan och mer synliga på arbetsplatserna. Det är en överlevnadsfråga, betonar han.

De regionala fackliga ombuden ska göra jobbet. De ska upp söka arbetsplatser där Kommunal inte har ombud eller klubbar. Samtidigt skär Kommunal ner på administrationen.

– Vi har över en halv miljon medlemmar och bra ekonomi. Vi har resurser. Nu disponerar vi om resurserna och riktar dem mot den privata sektorn.

Kommunal hade knappt 507 000 medlemmar vid årsskiftet – minus 2 000 på ett år.

– Men vi ökade under fyra månader – framför allt på hösten. Det är över tio år sedan det hände senast. Vi ser ett trendbrott och målet är glasklart: Vi ska bli fler innan 2011 är slut.

Fakta

Tobias Baudin
Ålder: 36 år.
Bor: Hyresrätt i Stockholms innerstad.
Familj: Hustrun Linda. Döttrarna Sandra, 13 och Linda, 11.
Fritid: Gör saker med familjen. Ser en och annan match med Luleå hockey. ”Det som är bra med Stockholm är att det finns tre lag som möter Luleå.”
SM-tips: Luleå hockey tar guld.