I ett brev till den egyptiska regeringen kräver fackföreningen för guider att regeringen griper in mot ”den katastrofala situationen inom turistnäringen”.

Enligt fackföreningen, som citeras av den egyptiska tidningen Al Masry Al Youm, är turistsäsongen helt spolierad, med bara 20 procents beläggning på hotellen. Mängder av guider och tolkar går utan jobb. Egypten, som normalt tar emot 15 miljoner turister om året, förlorar nu 300 miljoner euro varje dag.

Samtidigt sveper en våg av strejker över landet, ett uttryck för ett uppdämt missnöje med låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Omkring 3 000 anställda vid det statliga järnvägsbolaget (Egyptian National Railways, ENR) har gått ut i strejk och satt sig på järnvägsspåren, enligt Al Masry Al Youms engelskspråkiga nätupplaga. De har krävt att transportministern ser över deras villkor. Enligt tidningen har transportministeriet givit järnvägsbolagets ledning instruktioner om att tillmötesgå kraven för att få igång trafiken.

Strejkande stålverksarbetare och varvsarbetare i Suez protesterar både mot låga löner och mot att arbetsgivaren vägrar att hjälpa arbetare som blivit sjuka på grund av arbetsmiljön, enligt Ahram Online, en nyhetssajt som drivs av tidningen Al-Ahrams ägare (tidningen är den största dagliga nyhetstidningen i Mellanöstern).

TV-kanalen Al Jazeeras reporter i Kairo Stephanie Dekker uppgav i går, onsdag, att strejkerna blir allt fler, och att 6 000 strejker brutit ut bara i Kairo. Fackföreningarna kräver inte Mubaraks avgång, men utnyttjar tillfället att visa sitt missnöje med regeringen och de låga lönerna.

Världsfacket IFS rapporterar på sin hemsida om strejker inom bland annat textil-, cement- och läkemedelsindustrin. IFS har skickat ett stöduttalande till de strejkande egyptierna. Tisdagen den 8 februari, IFS:s internationella solidaritetsdag för Egypten, deltog fackföreningar i en lång rad länder i olika manifestationer. IFS stöder den internationella aktionsdag för Egypten som Amnesty International organiserar nu på lördag.