Livsmedelsarbetarna i Norden vill driva gemensamma avtalskrav för att förhindra avtalsshopping. Men det blir inte i årets avtalsrörelse.
– Målet är klart, men vi har en del kvar innan vi når dit, säger Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

Redan inför förra avtalsrörelsen började de nordiska fackförbunden för livsmedelsarbetare att samordna sig, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. Målet var att driva ett antal gemensamma avtalskrav, men tiden räckte inte till.

I stället försökte förbunden i de olika länderna samordna avtalstiderna så att förutsättningar skulle finns inför nästa avtalsrörelse.

Men även denna gång blir tiden för knapp, i alla fall för det svenska facket.

– Vi har ju fått tidigarelägga våra förhandlingar för att samla industrin. Våra avtalskrav diskuteras redan i vår, säger Hans-Olof Nilsson.

Tanken med att samordna förhandlingarna i Norden är att de internationella livsmedelsföretagen inte ska kunna spela ut länderna mot varandra och flytta produktionen till det land där arbetarna har sämst villkor.

– Vi måste samarbeta för att företagen inte kunna avtalsshoppa och slå in kilar mellan livsmedelsanställda i olika länder, säger Hans-Olof Nilsson.

Det är främst i frågor som gäller inflytande och demokrati som fackförbunden ska samarbeta. Lönerna blir svårare att samordna eftersom villkoren och systemen kan skilja sig åt mellan länderna.

Även om det inte blir gemensamma krav kan en viss samordning ske redan i den kommande avtalsrörelsen. Svenska Livs, har liksom sina norska kollegor fått igenom regleringar i kollektivavtalen när det gäller företagens användning av inhyrd personal från bemanningsföretag, och det är en viktig fråga även får de övriga nordiska förbunden.

– Det är mycket möjligt att de andra länderna som Danmark och Finland kräver avtalsreglering efter vår modell, eller den norska. Då blir det en samordning ändå, fast bakvägen.

Planern
a på gemensamma avtalskrav fortsätter dock för de nordiska livsmedelsarbetareförbunden. Hans-Olof Nilsson tror dock att det dröjer ända fram till 2013 innan formerna för samarbetet är på plats.

– Då har vi vår nästa kongress i nordiska unionen och då bör vi kunna anta en övergripande avtalspolitisk plattform, säger han.

I årets avtalsrörelse samordnar sig Livs som vanligt både med LO-förbunden och med Facken inom industrin. Industriförhandlingarna ska inledas i höst. Facken och arbetsgivarna ska växla avtalskrav senast den 30 september och målet är att avtalen ska vara klara den sista november.