Köpenhamns flygplats Kastrup kan komma att stängas av en strejk under torsdagsförmiddagen. Flera yrkesgrupper lägger ner arbetet på Kastrup, rapporterar Ritzau. Därmed kommer det att bli förseningar i flygtrafiken och också inställda flyg.

Även vid bussbolaget Movia strejkar personal, vilket drabbat busslinjer i Köpenhamn och andra delar av Själland. Chaufförer i Ålborg och på delar av övriga Nordjylland strejkar också.

Även sophämtningen berörs. Renhållningsarbetare i företaget R98 gick ut i strejk och det berör bland annat Amager och de inre delarna av Köpenhamn.

Enligt företaget kan det drabba sophämtningen för 150 000 hushåll. Det kan också bli problem med att leverera sopor till förbränningsanläggningen på Amager eftersom den försatts i blockad.

Många på Själland som skulle till arbetet på torsdagsmorgonen fick vänta förgäves på bussen. Movia, företaget som svarar för busstrafiken i Köpenhamnsområdet och andra delar av Själland, är hårt drabbat av strejken. Trafiken är inställd på drygt 40 busslinjer, medan den går normalt på andra.

Men Movia varnar för att situationen snabbt kan ändra sig under dagen och uppmanar resenärerna att informera sig via företagets hemsida, vilken i sin tur var så hårt belastad att den periodvis var svåråtkomlig.

Innerstadstrafiken kring Kongens Nytorv lamslogs under en timme sedan byggnadsarbetare med stora lastbilar blockerat alla infartsvägar till torget i protest mot regeringens politik.

Förutom de försämrade villkoren för förtida pension är arbetarna missnöjda även med andra nedskärningar. Efter en timmes aktion räknade de med att deras missnöjesyttring haft tillräcklig effekt.

– Jag tror att vi har kommit ut med vårt budskap nu, så nu ska vi ut och arbeta, sade facklige företrädaren Olof Schroeder till Ritzau.