Tänk om alla dansgolv kunde se ut så här. Fyllt av människor berusade av musik och inte av någonting annat. När Dansens hus i förra veckan bjöd in till ett mingel för att fira sitt 20-årsjubileum uppstod det helt spontant.

Kvällens dj hade precis ökat på tempot samtidigt som dansarna i det gästande Trisha Brown Dance Company släppte loss lite mer än vad de hade gjort på scenen några timmar tidigare. Vilket inspirerade många andra att också följa med i musiken och ge sig ut på dansgolvet.

Foto: Julieta Cervantes

Till Stockholm kom det amerikanska danskompaniet med två program i bagaget, ett med fyra verk från 1983 till 2009 och ett med tidiga och mindre verk från början av 1970-talet. Som en av den postmoderna dansens förgrundsgestalter förde Trisha Brown (f 1936) in vardagliga rörelser i sin koreografi, dessutom gärna framförd i stadsrummet eller på andra mer okonventionella platser.

Fram till den 1 april kan man i en fint sammanställd videoutställning i Dansens hus foajé se hur Trisha Brown bokstavligen placerar dansen på hustak, på väggar eller på gatorna i New York.

Thomas Olsson

Video i foajén

Trisha Brown – Early Works 1966–1979

visas i Dansens hus foajé 27 januari–1 april alla föreställningsdagar från 17.45. Adress Barnhusgatan 12–14, Stockholm.