Målareförbundet har försatt företaget Colorelit i Visby i blockad.
– Vi har begärt avtal med dem, men de är inte intresserade, så i dag startade konflikten, säger Jan-Erik Wigren, ombudsman på Målarettan.

Facket har försökt förmå företaget att teckna kollektivavtal sedan i somras, men utan resultat. I dag inleddes därför blockaden mot företaget och dess arbetsplatser, men den får inte någon större effekt, i alla fall inte inledningsvis. Facket saknar nämligen medlemmar på företaget.

– Vi annonserar ut blockaden i tidningen och förhoppningsvis är det några beställare som drar näsan åt sig. Vi börjar här men sedan får vi se om det blir aktuellt med sympatiåtgärder av något slag, säger Jan-Erik Wigren.

Företaget har gått till hårt angrepp mot fackets agerande. En Facebookgrupp har startats i protest och i ett videoklipp på nätet förklarar ägarna Anders Johansson och Jimmy Tofftén att det främsta skälet till att de vägrar att teckna avtal är att de tre anställda inte vill ha kollektivavtal.

Jimmy Tofftén och Anders Johansson anser också att Målareförbundets kollektivavtal är olagligt. De har anmält det till Datainspektionen för att de anser att uppgifterna om lön och sjukfrånvaro som lämnas till Målarnas semesterkassa strider mot personuppgiftslagen.

Fackets konflikthot har startat en lokal debatt. Att facket kräver kollektivavtal på företag där medlemmar saknas har provocerat och facket har beskyllts för att använda maffiametoder.

För Jan-Erik Wigren är det dock självklart att ta striden och kräva avtal även om det inte finns några medlemmar på företaget.

– Skulle vi inte ta striden skulle våra medlemmar och andra måleriföretag på Gotland reagera. Det är viktigt ur konkurrenssynpunkt att samma villkor gäller för alla, säger han.