Det är helt fel att lyfta bort DO Katri Linna från sitt jobb. Det sker efter ett extremt mediedrev och samtidigt som Sverigedemokraterna vill begränsa diskrimineringsombudsmannens verksamhet, säger Eva Nikell till LO-Tidningen.

Hon är ordförande för fackförbundet ST:s avdelning på myndigheten – och hon är mycket upprörd över att regeringen i dag har gett Katri Linna sparken. Hon säger att det är en sorgedag på DO.

– Katri Linna och facken har försökt bygga upp myndigheten tillsammans. I det extrema mediedrev som varit mot henne har vi i facken inte fått komma till tals, säger Eva Nikell.

Kritik har framförts mot Katri Linna som chef för DO. När tidskriften Chef 2009 rankade chefer hamnade hon sist.

Fackförbundet ST:s tidning ST Press skrev i en artikel nyligen om krisen på myndigheten. Enligt tidningen vittnar medarbetare och tidigare anställda om en myndighet som inte fungerar särskilt bra.

Invändningarna handlar om hög personalomsättning, många och långa sjukskrivningar, chefsbyten, dyra konsulter, omorganisation och orimligt hög arbetsbelastning. Och på myndigheten som ska bekämpa diskriminering anser sig var tionde medarbetare vara diskriminerad, enligt en arbetsmiljöstudie.

I en kommentar till den artikeln skriver Eva Nikell att texten är snedvriden och att textförfattarna inte tagit med alla åsikter på arbetsplatsen. Hon skriver att ST Press förmedlar en felaktig bild och därmed deltar i ett mediedrev mot DO och Katri Linna.

I en debattartikel i nättidningen Feministiskt Perspektiv utvecklar Eva Nikell sitt försvar av myndigheten DO och av Katri Linna. Hon vill förklara att en stor del av problemen beror på att fyra myndigheter slagits ihop till en.

Eva Nikell
drar paralleller med kritiken mot Lena Svenaeus som var jämställdhetsombudsman på 1990-talet. Enligt Eva Nikell beskrevs hon som galen och absurd samt beskylldes för att förfalska siffror när hon drev mål om sexuella trakasserier och om att barnmorskor hade för låg lön.

Nikell skriver vidare att samma slags associationer inte fungerar i dag när Katri Linna hon tar upp gravidas rätt på arbetsmarknaden eller gentemot Försäkringskassan, eller försvarar muslimers och transpersoner rättigheter. Då återstår bara att ge sig på Katri Linnas person.

Och det är alltså det som sker och ST:s avdelningsordförande på DO frågar sig i samma artikel vem som tjänar på att Katri Linna görs till rikshäxa.

Maja Rajs Lundström sitter i Sacos styrelse på myndigheten. Hon säger att fackklubben inte diskuterat att Katri Linna förlorat sitt jobb.

– Det är regeringen som fattat ett beslut och vi får finna oss i det, säger Maja Rajs Lundström.

Saco organiserar ungefär två tredjedelar av personalen medan ST har den resterande tredjedelen.