Det första åtalet om olaglig inrikestrafik i åkeribranschen är på väg. Det gäller det danska åkeriet Frode Larsens inrikeskörningar till Icabutiker landet runt.

Åtalet väcks i sista minuten. Polisutredningen gäller tiden mellan den 1 januari och den 31 maj 2009. Preskriptionstiden är två år. Det innebär att åtalet inte kommer att omfatta allt.

– Min ambition är att väcka så fort som möjligt, säger kammaråklagare Jens Carlström i Västerås.

En del av åkerinäringen, dragbilsbranschen som kör containrar och trailers, är på väg att konkurreras ut av åkerier från andra EU-länder i Syd- och Västsverige. Både branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag och Transport anser det ofta handlar om olaglig konkurrens.

EU-reglerna tillåter att utländska åkerier gör tre inrikeskörningar i Sverige på en vecka i anslutning till en körning till Sverige från ett annat land. Den regeln överträds regelbundet, men risken för upptäckt är minimal.

Och svenska åkerier med kollektivavtal kan inte konkurrera med polska åkerier med löner på 2 400 kronor i månaden.

– Vi behöver en tydlig dom. Då kan vi tala om att detta är vad som gäller i Sverige, sade Hans Ljungberg, åkeriföretagens regionchef i Västra Götaland, när LO-Tidningen senast skrev om branschen.

Det blir tingsrätten i Västerås som ska leverera den domen – men utgången är inte given på förhand.

– Det är av principiell betydelse att vi får prövat vilken bevisning som krävs och var bevisbördan ska ligga – på polis och åklagare eller som den som faktiskt driver trafiken, förklarar Jens Carlström.

Utredningen mot Frode Larsen inleddes av polisen i Göteborg och togs över av polisens i Västerås. Den här typen av brott är svåra att utreda. Varje utredning resulterar i en diger lunta. Samtidigt är straffet bara böter. Hittills har åklagarna bedömt det inte är rimligt att gå vidare med så stora utredningar i bötesbrott. Det har inte blivit några åtal.

– Personligen tycker jag att behövs någon form av tillsynsmyndighet som granskar åkerinäringen och polisanmäler om det finns misstankar om brott – som Skatteverket och Arbetsmiljöverket gör. Det är inte rimligt att polis och åklagare ska hantera frågorna, tycker Jens Carlström.