Detta kom som en överraskning för oss på Arenagruppen”, skrev Arena om avslöjandet att pr-byrån Prime fått pengar från Svenskt Näringsliv.

Jag var inte överraskad. Redan hösten 2008 pågick yttterligare en påkostad och hysterisk kärnkraftskampanj, Framtidens energi, betald av näringslivet.

I den ingick uppvisningar med de fåtaliga miljövänner som gillar kärnkraft, däribland den engelske klimatjournalisten Mark Lynas.

Jag var inte bjuden till showen, men hittade dit ändå.

Den som hälsade välkommen var Niklas Nordström. När han var SSU-ordförande (till 1999) var han kärnkraftsmotståndare.

Nu var han där.

Det var, och är, inte vilken kampanj som helst. Budskapet är helt sanslöst.

Sverige har mest kärnkraft per capita i hela världen. Kampanjen vill ha ännu mer.

Många ser kärnkraft som ett av flera sätt att få fram en del el under en viss tid. Kampanjen vill däremot ha kärnkraft i tusen år. (www.karnkraftsinformation.se/teknik/bransle-och-bransleatgang).

Mer specifikt gäller det bridreaktorn eller ”fjärde generationens kärnkraft”. Den tekniken stoppades i USA (och Sverige) redan 1976.

Den innebär nämligen stora risker för kärnvapenspridning.

Men bridreaktorn är kärnkraftens evighetstanke, för utan den är kärnkraften dömd att bli en parentes. Att uranet tar slut och att bridreaktorn är vägen ut är inget nytt. Det sas redan i 1956 års atomenergiutredning.

Bygget av den finska reaktorn Olkiluoto 3 är ett monumentalt fiasko, utom för framtidensenergi.nu , där Erik Laakso (S) rest till Nordkorea, jag menar Finland och sett ljuset:

”Jag imponerades av industrins engagemang och drivkraft att själva producera koldioxidfri elektricitet i tillräckligt hög omfattning för att försörja industrin med ren el till bra pris.”

Detta är en sammanfattning av en ”rapport” han skrivit, daterad tre veckor före valet. Vem som betalt uppges inte.

Lika bra det.

Åter till Nordström. Att en kärnkraftsmotståndare i hans position 1999 skulle förvandlas till pr-man för bridreaktorer 2008 och att detta inte skulle ha något att göra med att han får betalt för det… är det sannolikt?

Måndagen den 17 januari hade Nordström ett bra tillfälle att försvara sin politiska heder i Publicistklubben. Det tog han inte. Han lät sig i stället företrädas av en kollega i Prime, key account manager Carl-Fredrik Jaensson, f.d. ordförande för moderata studentförbundet.

Så socialdemokratisk var den socialdemokraten. Han tar betalt för att skada arbetarrörelsen i allmänhet och särskilt det rödgröna samarbetet.

Den listiga planen var att få det att framstå som om kärnkraften inte var ett stort problem för regeringen – vilket det verkligen var – utan att den var ett stort problem för oppositionen vilket det inte var! Genom att skicka in torpeder med S-beteckning kunde Prime styra debatt och journalistfrågor åt rätt håll. Ett annat givet syfte var att få Centern att ge upp sin själ, och för lång tid låsa upp partiet till Moderaterna.

Sorgligt nog gick det hem.

Det finns många sossar som gillar kärnkraft, men den kanske enda som gillar bridreaktorer är Per Åhlström (i denna tidning 4 nov 2009). Han gav ut en ”debattbok” för kärnkraft på Arena Premiss 2008, betald av … gissa vem?

Men torpeder som Åhlström och Nordström är trots allt ett mindre problem. Det finns inte så många som är till salu på det sättet.

Problemet är att när näringslivet bildar enhetsfronter, så finns det tvättäkta sossar som ställer upp. Pappers och Metall har all rätt att vara för kärnkraft, det har deras medlemmar beslutat. Men därifrån är det ett långt steg till att faktiskt sätta sin logga och sina porträtt under en kampanj vars främsta syfte var och är att sabotera det just nu enda regeringsalternativet.

Rödgrönt är ju det som finns, om man inte tror på egen S-majoritet, eller ”blocköverskridande”, eller tomten.

Med Åhlströms ord: ”Det är viktigt att vinna val. Men om valvinsterna sker på bekostnad av grundläggande värden går man vilse.”

Är bridreaktorer viktigare än att vinna val? Ser ni inte vem som drar i trådarna?

Fredrik Lundberg
Frilansjournalist med inriktning på klimat och energi