Omkring 20 000 anställda i bevakningsbranschen, inklusive extrapersonal och deltidsanställda, får en löneökning på 2,4 procent den 1 mars. Tidigt på torsdagsmorgonen skrev Transport och Almega Säkerhetsföretagen på det nya avtalet.

Därmed torde det gamla märket på 0,9 procent vara förpassat till historien.

Väktarna tjänar någonstans mellan drygt 21 600 och 22 000 kronor i genomsnitt. Det innebär att lönerna höjs med mellan 525 och 535 kronor per månad. Det nya avtalet gäller i drygt ett år till den 31 mars 2012.

– Vi begärde 2,6 procent på ett år. Almega ville ha ett avtal på två år och bjöd 0,9 procent första året och 2,6 procent det andra. Så jag är nöjd, säger Matts Haglund, ansvarig för bevakningsavtalet på Transport.

Det är bevakningsavtalet som är klart. Väktarna är den största gruppen som omfattas av avtalet. Dessutom gäller avtalet parkeringsvakter, flygplatskontrollanter och skyddsvakter.

Däremot blir det inga
ändringar i avtalet när det gäller arbetstidens förläggning eller behovsanställningarna. Frågorna hänskjuts i stället till en arbetsgrupp med fyra personer från Transport och fyra från Almega.

De ska vara klara till den 1 oktober. Sedan lär frågorna dyka upp på nytt i nästa avtalsrörelse.

Transport vill ha mer inflytande över arbetstidens förläggning och mindre av schemaändringar i sista stund, som gör det svårt för väktarna att planera sin vardag. Transport vill också ha en kraftig begränsning av behovsanställningarna.

Begreppet havandeskapslön försvinner ur avtalet. I stället införs en könsneutral föräldralön.