En får jobbet tillbaka och den andra får ekonomisk ersättning. Det är resultatet av en förlikning som IF Metall och Samhall enats om i fallet där två anställda sparkades efter att de anklagats för spritförsäljning.

De två Samhallanställda i Trollhättan blev avskedade i augusti förra året, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. Arbetsgivaren hävdade att de sålt sprit till en kollega på företagets parkering, men de anställda nekade till anklagelserna. Ord stod mot ord och i höstas stämde IF Metall företaget i Arbetsdomstolen. Facket krävde att de skulle få jobben tillbaka och 150 000 kronor var i skadestånd.

I fredags träffades parterna i en förlikningsförhandling. Arbetsgivarna lämnade då ett förslag som innebar att den ena av de sparkade skulle få jobbet tillbaka, men omplaceras till en annan enhet inom Samhall. Den andre skulle få ekonomisk kompensation.

Förslaget kunde bara antas eller förkastas i sin helhet. De två sparkade var med vid överläggningarna och fick själva ta ställning till budet.

– För den ena av medlemmarna var det enormt viktigt att behålla jobbet och därför valde de att acceptera arbetsgivarens paketlösning. Hade de valt att driva frågan vidare skulle vi naturligtvis ha fortsatt att stötta dem, säger Per Källvik, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Hur mycket pengar den avskedade fick som plåster på såren, vill han inte kommentera.

När det gäller fråga om de båda har sålt alkohol eller inte är den ännu inte avgjord. En polisutredning pågår för att reda ut vad som hänt.