Ett skattenummer till varje utländsk byggjobbare är de finska arbetsgivarnas förslag för att komma till rätta med svartjobben.
– Det låter intressant. Allt som gör branschen seriös är bra, säger Hans Tilly, ordförande för svenska Byggnads, om det finska förslaget.

De finska arbetsgivarna vill  öka kontrollen på landets byggarbetsplatser.

Varje utländsk arbetare bör förses med ett skattenummer så att det blir enklare för myndigheterna att genomföra kontroller.

– Det skulle underlätta för Skatteverket som ska ta ställning till ifall personen ska betala skatt i landet eller inte, hävdar den finska arbetsgivarorganisationen EK.

Precis som i Sverige så är arbetare som utstationeras till Finland inte skattpliktiga i landet förrän efter ett halvår. 
Myndigheterna har dock haft problem med att kontrollera hur länge de utstationerade arbetarna vistats i landet.

De finska arbetsgivarna vill se en bättre samverkan mellan Skatteverket,  pensionsmyndigheten och försäkringsbolag.

– Myndigheternas tillsyn måste bli bättre. I synnerhet inom bygg- och restaurangbranschen, kräver Mikko Pukkinen, EK:s generaldirektör.

Arbetsgivarnas förslag har välkomnats från fackligt håll i Finland.

– En stark lagstiftning gynnar både anställda och hederliga byggföretag, kommenterar Matti Harjuniemi, ordförande för finska Byggnadsarbetarförbundet (VF).

Enligt honom är de flesta utstationerade arbetare från de baltiska grannländerna. Många av arbetarna jobbar till låga löner, skattar inte och saknar social trygghet. Oseriösa arbetsgivare betalar inte heller in till pensionen.

Finska bygfacket kom i höstas förra året med ett liknade förslag för att stävja svartjobben.

Hans Tilly, ordförande för svenska Byggnads, har inte sett förslaget själv men säger att det verkar intressant.

– Jag tycker att det är bra om man kan få kontroll över vilka människor som finns i landet och vilka som finns på arbetsplatsen. Det motverkar oseriös konkurrens och lönedumpning, säger han.

I Sverige finns sedan flera år tillbaka ett samarbete mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) samt flera myndigheter som går ut på att minska svartjobben.  Samarbetet heter ID06 och innebär att samtliga anställda måste bära id-handlingar då de är på jobbet. Det är dock upp till byggföretagen ifall de vill ansluta sig till ID06 eller inte.