Foto: Richard Drew

Fritt jobb? Fritt från vadå?

Byggnadshantverkaren är den allra friaste bland LO:arna. Men frihet på jobbet verkar helt enkelt handla om vad du själv lägger in i den.

Fri från chefer, fri att själv lösa arbetsuppgiften, fri att resa mellan tio olika arbetsplatser varje dag. Eller fri att stanna till och klippa sig – mot att jobba en stund längre på eftermiddagen.

Tio-i-topp-listan med Sveriges friaste jobb bygger helt på vad människor tycker om sina egna yrken. Statistiska centralbyrån har frågat och tidningen Du&Jobbet har sammanställt listan.

Och en bit ner, efter de högsta cheferna, datakonsulerna, ekonomerna och några till, kommer byggnadshantverkarna.

– Visst är det fritt, säger elektrikern Stefan Le-Claire i Linköping om sitt jobb. Jag får en uppgift och ska lösa den, och ingen står och kollar. Det ska finnas lyse i rummet när jag är klar …

– Frihet? Det är att inte behöva åka till ett och samma ställe varenda dag, för mig blir det mellan åtta och tio arbetsplatser om dagen, berättar glasmästaren Pierre Esbjörnsson i Malmö. Och behöver jag göra ett ärende kan jag stanna till med servicebilen, för att ta igen tiden lite senare.

När toppchefer och konsulter berättar om sin frihet brukar de beskriva fria arbetstider – och möjligheten att ta med datorn, telefonen och jobbet hem.

Men de svaren uteblir när LO-Tidningen frågar ytterligare några byggnadshantverkare:

– Friheten är väl inget jag går runt och funderar på, men det handlar om att jag aldrig vet i förväg hur dagen ska se ut, säger fastighetsskötaren Henrik Gustafson i Göteborg. Och jag trivs med frihet under ansvar!

– Tja, visst har jag mer frihet än på en verkstad där chefen hänger över en, konstaterar Dag Ljungwe, rörmokare på storbygget vid Stockholm central. Jag lägger upp jobbet efter eget huvud.

Männen dominerar kraftigt i de allra flesta jobben på frihetslistan.

– Svårt att säga vad det beror på, säger Ylva Ternström, elektriker i Örebro och en av dem som startat Facebookgruppen ELqvinnorna, som också tycker att jobbet är ganska fritt eftersom hon kan planera det mesta själv.

– Men kanske är det så att många män inte accepterar att bli för styrda i jobbet – eller att ha för låga löner?

Fakta

Friaste jobben när SCB frågar massor av sysselsatta
1. Chefer i stora/medelstora företag 73
2. Dataspecialister 73
3. Företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän 71
4. Civilingenjörer och arkitekter 70
5. Företagssäljare 70
6. Ingenjörer och tekniker 69
7. Byggnadshantverkare 64
8. Redovisningsekonomer med flera 60
9. Byggnads- och anläggningsarbetare med flera 59
10. Metallhantverkare och reparatörsarbetare med flera 57
Siffran visar hur stor procent av samtliga sysselsatta i branschen som håller med om att arbetet är obundet och fritt. Minst 400 per bransch måste ha besvarat frågan för att yrket ska komma med på listan.

Fria jobb om du frågar dem som berättat om sina arbeten i LO-Tidningen:
• Djurparksanställd utklädd till apa
• Däckfabriksarbetare
• Golvläggare
• IF Metallordförande
• Inhoppare på återvinningscentral
• Lastbilschaufför
• Latrinhämtare
• Präst
• Transformatormontör
• Ungdomssekreterare i LO
En från varje yrke har spontant nämnt att han eller hon har ett fritt jobb i intervjuer i LO-Tidningen de senaste åren.