– Människor lider nöd. Det finns cancersjuka som väljer bort medicinerna för att ha pengar till hyran. De är rädda för att bli vräkta. Det är vanligare än man kan tro.

Ywonne Jacobsson är ordförande för Cancerhjälpen, en ideell förening som har betalat ut över 100 miljoner till cancersjuka i Sverige sedan starten 1993. Från början gick bidragen främst till rehabilitering.

– Nu hjälper vi människor att överleva ekonomiskt. Jag trodde inte det var möjligt att människor i Sverige kunde ha det så illa som många cancersjuka har det i dag, berättar hon.

Det var för ungefär tre år sedan som förändringen började märkas. Då började fler be om pengar för att klara räkningarna och färre bad om pengar för att åka på rehabilitering. I dag gäller nästan alla ansökningar livets nödtorft.

Ofta är ansökningarna försedda med en vädjan: ”Skicka en avi. Sätt inte in något på mitt bankkonto, för då tar socialen pengarna och drar av dem på socialbidraget.”

– Det är fruktansvärt att det har blivit så här. Jag tror inte gemene man vet hur det ser ut. Det är alldeles för tyst om det här. Människor har blivit rädda och kuvade. De vågar inte göra sin röst hörd. Så var det inte på 90-talet men samhället har förändrats snabbt, tycker Ywonne Jacobsson.

Mellan 30 och 40 cancersjuka ansöker om bidrag från Cancerhjälpen varje vecka. Bidragen är engångsbelopp på mellan 3 000 och 5 000 kronor. De betalas ut högst vartannat år.