Regeringen kräver att Migrationsverket ska rapportera bättre om arbetstillstånd. Syftet är att motverka skenanställningar och missbruk.

Regeringen anser inte att det behövs någon förändring av lagstiftningen.

De nya kraven finns i regeringens regleringsbrev till Migrationsverket.

– Inte alls tillräckligt. Problemet är att Migrationsverket inte gör någon kontroll av hur seriöst jobberbjudandet är och inte heller kontrollerar om det handlar om en seriös arbetsgivare. Skenanställningar är inte något stort problem utan framför allt handlar det om arbetsvillkoren för dem med arbetstillstånd, säger Thord Pettersson, utredare på LO.

De nya skrivningarna i regleringsbrevet handlar alltså om att Migrationsverket ska motverka skenanställningar och missbruk. Nytt är också att Migrationsverket ska återrapportera om detta – hur verket arbetar systematiskt för att upptäcka missbruk och skenanställningar. Dessutom ska verket berätta hur man möter arbetsgivarnas behov samt analysera arbetstillstånden och titta på yrken, från vilka länder de som får arbetstillstånd kommer och hur länge deras arbetstillstånd gäller.

– Vår upplevelse är att regelverket inte behöver ändras. Vi vill nu ha en mer systematisk återrapportering och vi vill att Migrationsverket ska göra en undersökning om verket misstänker att det handlar om skenanställningar, säger Edvard Unsgaard, politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström.

LO:s Thord Pettersson säger att Migrationsverket flera gånger påpekat för regeringen att det inte finns några ordentliga regler för när en ansökan om arbetstillstånd ska avslås. Enligt honom avslås få ansökningar och det sker oftast för att de är ofullständigt ifyllda.

– Vi vill också ha tillbaka arbetsmarknadsprövning. Det betyder att vi först tittar om det finns arbetskraft inom EU. Nästa steg blir sedan att från andra länder söka arbetskraft som kan få arbetstillstånd, säger Thord Pettersson.

Regeringens Edvard Unsgaard säger att Migrationsverket nu ska arbeta systematiskt och återapportera till regeringen. Därefter kan regeringen avgöra om några ändringar av reglerna behövs.