Foto: Martin Klepke

Oppositionsledaren Kizza Besigye, eller dr Kizza som de flesta kallar honom, samlar åhörare på ett fält i norra Uganda, mitt i ett område där det tills nyligen pågick strider.

– Oh ja, turismen har sjunkit. Det går inte att jämföra med tidigare.
Carol Aliga från Ugandas turistmyndighet delar ut dvd-filmer i skolor hon besöker. Samtidigt som presidentvalet närmar sig pågår arbetet med att få Ugandas eget folk att skapa en sammanhållning.

– För några år sedan hade vi dubbelt så många besökare som kom till Uganda, säger hon.

– Fast än så länge har vi inte behövt säga upp folk.

Orsakerna till nedgången är flera. Detta land så härjat av krig och skövling, där den beryktade despoten Idi Amin avlöstes av Herrens befrielsearmés fasansfulla härjningar, har törstat efter säkerhet, efter en trygghet där man kunnat gå ut efter mörkrets inbrott och där ingen ska behöva frukta rebellernas intåg.

Otaliga är vittnesmålen om avhuggna näsor, öron, tungor, otaliga är vittnesmålen om barn som tvingats skjuta sina syskon eller grannar och därefter tagits upp som soldater i den kristna terrororganisationen.

Den nuvarande presidenten Yoweri Museveni har ett starkt stöd. Otvivelaktigt har den ökade säkerheten gjort intryck på befolkningen, och det är få som tror att Museveni kommer att förlora presidentvalet i februari.

Men allt tal om säkerhet till trots: Motståndarna använder nu också de senaste årens ekonomiska finanskris som ett argument för en ny riktning i politiken.

Vi står på ett öppet fält i norra Uganda. Ett stycke söderut finns den knutpunkt där vägen delar sig mot Golo och Lira, vi är mitt i det område som varit mest drabbat av terror och barnsoldater i Herrens befrielsearmé.

Här är det långt till närmaste stad och ännu längre till huvudstaden Kampala men just på detta fält ska oppositionsledaren Kizza Besigye ha ett valmöte.

En gång ingick Kizza Besigye i den militära ledningen och president Musevenis personliga stab. I dag vill han själv ta över presidentposten och driva Uganda mot en ny politik.

En vit jeep får tjänstgöra som podium och när Kizza Besigye ställer sig upp genom förarsätets taklucka och hälsar folket skanderar hans anhängare närmast bilen hans namn. Allt fler besökare kommer ut på fältet.

– Museveni har drivit Uganda mot ekonomisk ruin, säger Kizza Besigye.

– Det behövs något nytt, allt det gamla ska ut från Uganda. Nu måste vi också göra oss av med Museveni, säger han.

”Ekonomisk ruin”, mumlar Carol Aliga.

– Inkomsterna från turismen har minskat, men folk brukar säga att de uppskattar större säkerhet, säger hon.

För ekonomi och finanskris till trots, i utkanten av fältet skymtar tröjorna, de gula tröjorna med Musevenis ansikte på.

Presidenten har själv varit i de här trakterna några dagar tidigare på sin egen valturné och många bär de tröjor som då delades ut. Och kanske måste det gå en längre tid än några månader sedan barnsoldater och rebellgrupper någorlunda försvunnit innan de ekonomiska frågorna på allvar blir politiskt stoff i Uganda.

– Ingen aning, säger en av männen där i de bakre leden när jag frågar honom om vad han tycker om Ugandas ekonomi under Museveni.

– Men nu har det inte hänt lika mycket hemskheter, säger han.

Fakta

Uganda
• Invånare:
32 miljoner
• Huvudstad: Kampala, 1,5 miljoner invånare
• BNP per invånare: 3 100 kronor (Sverige 328 000 kronor)
• Medellivslängd: 49 år
• Religion: Majoritet kristna, muslimer, hinduer, utövare av traditionella afrikanska religioner
• Exportvaror: Kaffe, fisk, guld, te
• Inflation: 14,2 procent (2009)
• Budgetunderskott: -4 procent (2009)
Källor: Sida, Utrikespolitiska institutet, SCB, IMF