Facket i USA driver inför jul en kampanj riktad mot Ikea. Den går ut på att skicka julkort Ikeas koncernchef med krav på att facket ska tillåtas i en av fabrikerna i USA.

Det handlar om Swedwoods möbelfabrik i Danville i Virginia, som ägs av Ikea. Under några år har fackföreningen IAMAW försökt organisera arbetarna vid fabriken. Företaget har dock vägrat släppa in facket. Det skriver Dagens Arbete.

Möbelfabriken har runt 350 anställda och de tillverkar hyllan Expedit, garderoben Pax och bordet Lack. Fram till höstas var svenske Bengt Lundgren platschef och han har aktivt arbetat för att inte släppa in facket och låta de anställda organisera sig fackligt.

Ledningen för fabriken i Virginia bryter mot Ikeas uppföranderegler – Iway – som bland annat säger att Ikeas leverantörer inte ska hindras från att fritt organisera sig och att de anställdas valda representanter inte ska hindras från att uppta kollektiva förhandlingar med arbetsgivaren.

Tidningen Dagens Arbete har beskrivit förhållandena på fabriken i ett reportage. De anställda är rädda och många avskedas för småsaker.

Företagets vägran att släppa in facket har lett till en kamp mellan Ikea och IAMAW och dess internationella organisation Bygg- och Träinternationalen i Genève. I Sverige har GS-facket tagit upp frågan med Ikea och med Swedwood.

I somras talade en amerikansk fackföreningsledare i Alemdalen om förhållandena på fabriken i Danville. Efter det bröt Swedwood kontakten med GS-facket.

Facket i USA vill nu att folk ska skicka vykort till Ikeas koncernchef med texten:

”Kära Mikael Ohlsson,

Den här helgen borde arbetarna vid den Ikea-ägda fabriken i Virginia få ett viktigt budskap från dig, att de är fria att själva välja vilken fackförening som ska representera dem, så att deras rättigheter garanteras.

Öppna era dörrar, erkänn fackföreningen.

Vänligen…”

Vykorten finns på Bygg- och träinternationalens hemsida.