Sverige har en av västvärldens sämsta a-kassor, enligt en studie av ersättningen i 26 OECD-länder.

Under 2000-talet har värdet av ersättningen i a-kassan långsamt gröpts ur. Taket, den högsta ersättningen, har legat stilla sedan 2002. Fyra av fem slår i inkomsttaket i dag och får inte ut 80 procent av inkomsten.

Men faktum är att lika många eller fler slog i taket i början av 80-talet. Det visar en studie av forskaren Karl-Oskar Lindgren vid Uppsala universitet.

– Då var det ingen som bråkade, vilket förmodligen hänger ihop med att arbetslösheten var så mycket lägre då, säger han.

Enligt studien av a-kasseersättningen i 26 OECD-länder, som kommer att presenteras på onsdag vid ett seminarium anordnat av Akademikernas a-kassa, är det enbart sju länder som har en mindre inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring än Sverige. Det betyder att en större andel i det svenska systemet slår i taket jämfört med i andra länders system.

Och ett mer generöst system gynnar även låginkomsttagarna. Då blir också betalningsviljan högre vilket ger fler medlemmar och därmed mer pengar att betala ut, är en av slutsatserna i studien.