Wikileaks avslöjanden skakar regeringar. Nordkoreas ledare beskrevs av en amerikansk diplomat som ”den blekfete gamle snubben”. Nu får Barack Obama också mothugg från Fats Organization i USA. Stödet för presidenten smalnar av.

Medan andra journalister letat efter feta skandaler har jag ägnat kvällar och nätter åt att läsa det finstilta. Där hittade jag exempelvis statsrådens önskelistor.

Fredrik Reinfeldt, statsminister Jag önskar mig en voodoodocka som ser ut som Veronica Palm. Det är bara att göra en. Arbetslinjen gäller även här.

Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister. O, jag vet exakt. En sådan där pappersbox med bokstäver och bilder i. Ja, bok heter det visst och i de allra bästa kan man färglägga. Så gärna några kritor också men dom röda kan ni slänga i hinken för miljöfarligt avfall.

Maria Larsson, barn- och äldreminister. Gärna ett par WC-ankor, man kan inte få för många.

Ewa Björling, handelsminister. Jag har kommit på varför andra statsråd får bättre press än jag. Dom har små maskiner som dom använder för att ringa och berätta vad duktiga dom är. Mobiler heter det visst. En sån vill jag ha!

Peter Norman, finansmarknadsminister. Ja, skotta in ett par miljoner i källaren, tomtefan, så blir jag nöjd. Man är ju van vid lite bättre inkomst än den flitpeng man får på den här skyddade verkstan.

Sten Tolgfors, försvarsminister. Tennsoldater. Tennsoldater. Så kan Per Bill och jag leka krig … äum, jag menar, genomföra fredsbevarande operationer.

Anna-Karin Hatt, it- och regionminister. Det skulle sitta som en smäck med en doktorshatt. Göran Persson fick ju en. Tänk vad roligt rubriksättarna skulle få. Ny hatt på Hatt. Centern skulle öka minst två procentenheter.

Jan Björklund, utbildningsminister. En egen kaserngård och ett betygssystem som går att förklara.

Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister. Alla avsnitt av polisserien Cops. En gripande serie, tycker jag som är före detta polis. Lediga!

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister. En modelljärnväg. Dom brukar ju i alla fall fungera.

Göran Hägglund, socialminister. Obrottslig lojalitet. Och gärna fem procentenheter till. Skulle sen Affe Svensson bli ambassadör i Ulan Bator vore julen en succé. Jag ska prata med Calle Bildt om det.

Carl Bildt, utrikesminister. Den tätningsmassa som användes i Hallandsåsen skulle Pentagon behöva, jag kan vidarebefordra. Jag vill också ha feta aktier i Lundin Oil men törs knappt säga det med tanke på Wikileaks.

Så långt statsråden. En del av dem lyckas inte ens samla sig till att skriva ihop en önskelista.

På sossesidan vet jag att en del helst av allt önskar sig ett samtal från valberedningens ordförande Berit Andnor. Och Berit, vill du ha tag i mej så har redaktionen numret.

Nästa vecka. Är Metallbasen Stefan Löfven guld för rörelsen? Är julkalendern i SVT inspirerad av bolsjeviker?

Peter Swedenmark