Avskaffa bostadsbidragen och ersätt dem med ett extra barnbidrag till ensamstående föräldrar. Sänk skatten på låglönejobb genom ett nytt jobbskatteavdrag, riktat mot dem som får socialbidrag.

Det är två förslag i en ny rapport från ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Rapporten har överlämnats till regeringen i dag.

För ålders- och förtidspensionärer vill utredarna ta bort bostadstilläggen och äldreförsörjningsstödet och ersätta dem med ett nytt, enkelt stöd utan koppling till boendekostnaderna. Enligt ESO gynnas de som har de lägsta inkomsterna framför dem som har det litet bättre.

Rapportförfattarna Thomas Pettersson och Edward Palmer anser att dagens regler för folk i yrkesaktiv ålder gynnar boendet på bekostnad av till exempel tandvård och hälsa. De som har högst hyra får mest och hushållen får inte bestämma över pengarna själva.

Bidragen är behovsprövade.
Fördelen med det är att de går till de mest behövande. Nackdelen är systemet kan göra att det lönar sig att arbeta. Folk fastnar i bidragsberoende. Grundskyddet blir en fattigdomsfälla. Dessutom är reglerna så krångliga att det är svårt för hushållen att förstå vad de har rätt till.

De här olika bidragen kostar 50 miljarder kronor om året. ESO:s regler ska göra reglerna enklare, ge större valmöjligheter och ökade drivkrafter till arbete.