CH Hermansson skapade begreppet ”de femton finansfamiljerna”. Kommunisternas partiledare var i början av 1960-talet den första som kartlade ägandet i de stora svenska företagen.

Namn som Wallenberg, Wehtje, Dunker och Kempe dominerade näringslivet och styrde då över hundratusentals anställda. Bara ett fåtal av dessa har fortfarande kvar ett stort ägande i börsbolag.

– Men det har inte blivit ett dugg bättre. Koncentrationen av makt och ägande är fortfarande stenhård, säger CH Hermansson i dag.

– De nya gemensamma kapitalet i all ära, men pensionärerna har ju ingenting att säga till om.

Spelar det någon roll i dag vilka som äger företagen?

– Visst. Även om en del förhållanden förändrats – tjänstesektorn har expanderat i förhållande till produktionssektorn – så är det avgörande oförändrat: Vi har fortfarande en kapitalistisk produktionsordning.

– En del äger produktionsmedlen och bestämmer över dem medan den stora majoriteten i samhället måste sälja sin arbetskraft mot en lön för att kunna leva.

Att det gemensamma kapitalet vuxit kraftigt, har det förändrat något?

– Nej, men det skulle kunna göra. Allt beror på hur makten används.

– Det gemensamma ägandet borde spela en mer aktiv roll. Vi borde ha en diskussion om hur det kunde utnyttjas för en mer progressiv politik, tycker CH Hermansson.

– I dag agerar det gemensamma ägandet inte som motkraft till storkapitalet, utan snarast som ett stöd för de verkliga finanskapitalisterna.

När CH Hermansson kom ut med sin bok Monopol och storfinans 1962 väckte den ingen större uppståndelse, trots sitt uppseendeväckande innehåll.

– Min bok förtegs, det var helt tyst, inga tidningar skrev om saken.

Debatten om ägandet av storföretagen kom ändå igång, fast lite senare. 1968 lades den statliga koncentrationsutredningen fram och 1988 kom ägarutredningen.

CH Hermansson har kommit upp i mogen ålder nu och fyller 93 år denna månad. Fysiska krämpor gör att han tvingas röra sig med hjälp av rollator.

– Men huvet är det ännu inget fel på, säger han med ett karaktäristiskt skratt.

Fakta

C H Hermansson
• Carl-Henrik Hermansson är född i Bollnäs 1917.
• Han var chefredaktör för Ny Dag, partiledare i Vänsterpartiet Kommunisterna (i dag V) mellan 1964 och 1975 och riksdagsman 1963 till 1985.
• Han har skrivit en rad böcker, bland annat den om de 15 finansfamiljerna: Monopol och storfinans.