Jag sugs med i Per Wirténs äventyrliga förortspromenad med GPS, kaffe i ståltermos och anteckningsblock från Kungens kurva till Gullmarsplan.

Hans loggbok är en upprättelse för alla oss som kommer från förorten och har blivit attackerade för det. Jag går med honom och förtrollas över vad han ser av strider och kompromisser mellan innerstad och förort. Jag njuter när han visar grönskan, mångfalden, livet, kreativiteten och skönheten i Hagsätra och Rågsved. Han ger oss förortsbarn en historia, något att vara stolta över.

Sig själv använder han generöst, sina barndomsår i villor och radhus i Huddinge, första lägenheten i Flemingsberg och familjens radhus i dag i Huddinge.

Han berättar i snirkliga funderingar om förorten från romarriket till idag. Från Madras till Los Angeles. Han hittar Hagsätras och Vällingbys förebild i London.

Idylliserar gör han inte, berättar hur han skadats för livet av att kliva åt sidan i slagsmålen i uppväxtens skola och om tomheten han upplevt i Flemingsberg och Skogås.

Ändå blir det lite förortssafari. Kanske är han för hemmablind och tycker det räcker att gå runt och titta, läsa böcker, lyssna på musik, minnas och leta i arkiv.

Jag undrar varför han inte pratar med några människor. Wirtén kritiserar arkitekten Jerker Söderlind för att redigera bort alla människor på torget i Hagsätra i boken Stockholms satelliter men gör själv samma misstag. Som när han kommer till Rågsved och vill visa att folk trivs:

”På fotbollsplanen har en stor grupp pensionärer samlats. Först förstår jag inte vad de gör, eftersom avståndet är så stort, men upptäcker att de spelar boule och har med sig kaffe i egna termosar. Jag undrar hur många av dem som bott här sedan husen byggdes. Antagligen fler än många föreställer sig.”

Istället för att fråga pensionärerna återvänder Wirtén till sina böcker. På samma sätt flyr han en jordkällare i Hagsätra. Ser lastpallar och en madrass och nöjer sig med att konstatera att ”räkna med att där inne bor en hemlös.” Synd när resten av boken är så genomarbetad och grundligt underbyggd.

När jag läst ut boken är den full av understrykningar. Jag har lärt mig mycket om där jag kommer från. Men hade önskat att Wirtén låtit förortsborna kriga med honom. Då hade han hade han inte bara vunnit slaget, utan hela kriget.

Victor Estby
Uppvuxen i Skärholmen och Alby

Fackbok

Där jag kommer ifrån. Kriget mot förorten.

Författare: Per Wirtén.
Förlag: Bonniers.