Arkivveckan, en stor konferens för landets arkivarier, är inbokad på Berns salonger – som är i konflikt med Syndikalisterna. Flytta konferensen, kräver arkivarierna vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, som inte vill bryta Syndikalisternas blockad.

Vart tredje år anordnas arkivveckan, en stor händelse för de anställda inom arkivväsendet. En stor del av landets arkivarier samlas för att träffa kollegor, gå på föreläsningar och delta i seminarier.

Nästa arkivvecka äger rum i maj 2011 och är inbokad på Berns salonger i Stockholm, som sedan länge är i konflikt med fackföreningen SAC Syndikalisterna.

Syndikalisterna kräver att sju städare som har arbetat på restaurangen men sagts upp av sitt bemanningsföretag i stället ska anställas direkt av Berns. Sedan nio månader protesterar Syndikalisterna utanför Berns, och de är upprörda över att Arkivveckans organisationskommitté har bokat in arrangemanget just där. Särskilt som Syndikalisterna själva är medlem i Folkrörelsernas arkivförbund, en av de organisationer som ingår i kommittén.

– Att näringslivets arkiv vill ha evenemanget på Berns förvånar inte, men däremot att folkrörelsesidan går emot sin egen medlem, säger Peter Forsberg från SAC:s arbetsutskott till tidningen Arbetaren.

I dag, tisdag, har arkivarierna vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm skickat ett gemensamt brev till organisationskommittén och uppmanat den att flytta arrangemanget. Annars kommer de inte till arkivveckan.
– Det vore väldigt synd om vi inte kan delta. Vi har sett fram mot arkivveckan, säger Ulf Jönson, arkivarie vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

– Men vi ser inte hur vi ska kunna gå förbi konfliktvakter, och därigenom ta ställning för arbetsgivaren under en pågående arbetsmarknadskonflikt.

LO-Tidningen har förgäves sökt riksarkivarien Björn Jordell, ordförande i organisationskommittén, för en kommentar. Enligt Lennart Ploom vid Stockholms Stadsarkiv, som också ingår i kommittén, ska kommittén inom kort träffa både Syndikalisterna och Berns för att få mer information om konflikten.