Nu slipas knivarna, säger SVT-kommentatorn Mats Knutson och ler snett, och han syftar på den process som inletts inom socialdemokratin. Knutson liknar en filmpresentatör som flaggar för den senaste katastroffilmen, ”Plan utan pilot”. Eller kanske ”Kaos i cockpit”.

Doktor Stigbjörn Ljunggren tillkallas, precis som det var på de gamla provinsialläkarnas tid. De kom med en nött läderväska, gav en spruta och sa att man skulle dricka mycket och vid behov ta en Magnecyltablett till kvällen. Ljunggren tar temperaturen på rörelsen men anser inte att det är läge för hängbröstvänstern att lyfta sig (det var doktorn som myntade begreppet). Ljunggren skrockar eftersom ett gott skratt kanske inte förlänger livet men gör det roligare.

Precis som det fanns Kremlologer finns det sosseologer, sådana som har i uppgift att spåra tendenser och hålla ett öga på vad som händer i rörelsen. Vad betyder det att Östros stod till höger om Mona Sahlin? Är Nuder på väg tillbaka från glasriket, han har sett snedda över Sveavägen med bestämda steg? Kan Messing komma tillbaka, kanske med stöd av Metall?

Och när inte annat finns att servera värmer man upp den gamla wallströmska pytten.

När arbetarrörelsen skulle enas om ett energipolitiskt beslut på sjuttiotalet presenterades resultatet i Hedbergska skolans aula i Sundsvall.

– Och var finns Gunnar Sträng? undrade en vaken reporter som saknade finansministern på podiet.

– Han står bakom beslutet, sa Rune Johansson, bagaren från Ljungby som en tid lanserades som tänkbar efterträdare till Tage Erlander.

Så var de spekulationerna över.

Men nya kom, som alltid.

Nu ska alla i partiledningen ställa sina platser till förfogande vid kongressen nästa år. Det gör man även i Ensjömyrens Väglyseförening men samma människor väljs om år efter år. Men jag tror uppriktigt att en del av S-politikerna nu är sugna på att släcka efter sig.

En bekant jobbade på ett godsföretag som hade stora problem med sin växel. Många kom inte fram på telefon och många fick vänta ack så länge på att Majvor skulle svara. Firman investerade i en helt ny datorbaserad växel, verklig spetsteknik.

– Och vem ska bemanna växeln, frågade en medarbetare.

– Majvor, blev svaret.

Allt blev som förut, trots den flashiga datan.

Ibland behövs nya personer för att klara den nya tidens krav, det gäller både telefonväxlar och politik.

För att förhindra alla spekulationer vill jag redan nu bestämt säga att jag inte står till förfogande. Och det är inget Göran Persson-nej utan ett bestämt nej. Stigbjörn, K-G Bergström, Mats Knutson och andra kan sluta ringa. Däremot deltar jag gärna i kongressfesten, redaktionen har min adress.

Nästa vecka: PR-chefen Schlingmann (M) tar kompledigt under S-krisen. Expolisen och arbetsmarknadsministern Hillevi Engström på spaning efter nya jobb.

Peter Swedenmark