– Läget är allvarligt. Det är november, arbetsgivarna uppträder som om det var mars.

Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman markerar att fackets tålamod är på upphällningen efter månader av sega förhandlingarna om ett nytt kommunikationsavtal, som främst berör 17 000 medlemmar på Posten och 600 – 700 på Citymail.

På ett extrainkallat möte i tisdags gav Sekos förbundsstyrelsen förbundets verkställande utskott mandat att säga upp avtalet och varsla om konflikt.

På frågan vad motsättningarna gäller svarar Sven-Olof Hellman: ”allt”. Och då har Seko inte begärt större löneökningar än den väl etablerade normen från vårens avtalsrörelse.

Seko förhandlar med Almega i dag, torsdag, och har sin avtalsdelegation inkallad. Sven-Olof Hellman bedömer att ett avgörande måste komma innan veckan är slut: avtal eller konflikt.

Parallellt pågår lokala förhandlingar på Posten. De kompliceras av att Posten har sagt upp trygghetsavtalen som ska garantera de anställda hjälp vid personalomställningar. Postens koncernstyrelse har beslutat om en stor omläggning av brev- och pakethanteringen, som berör 1 500 till 2 000 anställda på terminalerna. Genom att samla sorteringen av brev till färre men större terminaler hoppas Posten spara 300 miljoner kronor om året, men det innebär bland annat att Tomtebodaterminalen i Stockholm läggs ner helt och andra terminaler skärs ner.