LKAB har hittat järnmalm för runt en miljard. I sin egen avfallshög bakom Kirunagruvan. Nu utvinns malmen som tidigare slängdes bort.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att vi kan hitta malm i våra gråbergsdeponier från förr. Det är ett fantastiskt tillskott för LKAB som har brist på råmalm, säger Anna Tyni, produktionschef vid LKAB:s dotterbolag KGS, till Nyheterna i radio P4 Norrbotten.

I höstats började LKAB i liten skala att gräva och utvinna järnmalm i de gamla stenhögarna, bestående avfall från gruvan som sorterades bort för 50 år sedan.

Nu har verksamheten växt och 60 personer arbetar med att utvinna malmen som hittats i högarna och göra järnmalmspelets av den. Totalt rör det sig om malm till ett värde av ungefär en miljard kronor.

Att det skulle finnas så mycket malm i avfallshögarna bakom gruvberget i Kiruna har varit en positiv överraskning för LKAB. Företaget räknar med att malmen kommer att räcka fram till juni nästa år, och kanske ännu längre. Dessutom fortsätter LKAB att söka efter nya malmfyndigheter i andra gamla stenhögar med gruvavfall .

– Det är sannolikt att det kan bli en fortsättning, det hoppas vi på, säger Anna Tyni, till Radio P4 Norrbotten.