Moderaternas motor har spunnit som en katt. Tills nu. Expressen avslöjade att nuvarande partisekreteraren Sofia Alkensten lät sig bjudas till Sydfrankrike. Det var oljebolaget Shell som betalade. Några månader senare berömde Alkensten oljefirman från riksdagens talarstol.

Snacka om lyckade investeringar. Alkensten har också en blogg. Där namngavs Shell en gång före resan och hela tretton gånger efter resan. Bingo!

Nu har det avslöjats att M-politikern gjort minst två resor till som inte hon själv eller riksdagen betalat..

Egentligen ska man ju inte bli förvånad. Genom histoien har ju stora företag pumpat in pengar i borgerliga partier. Där finns en intressegemenskap, precis som mellan socialdemokratin och facket. Under många år hemlighöll man bidragen. Vid ett tillfälle började en storföretagare diskutera penningöverföringar med en borgerlig politiker i riksdagen. Det var lite oförsiktigt eftersom riksdagsman Hans Hagnell (S) känd från Metall, satt vid samma bord.

Det är ju också betecknande att Moderaterna är ovilliga att berätta vilka som bidrar med smörjmedel till motorn. Partiet vill alltså inte att man ska tvingas berätta vilka som sänder över checkar och investerar i högerpolitik.

Jag ringer upp min gamle vän som alltid röstat med Högern,  det nya arbetarepartiet.

När han lyfter luren hör jag hur det rasslar från guldkedjan.

– Hej, vad säger du om Shell?

– Ja, det är för mycket skäll numera. Det är såssarnas fel.

– Jag menar oljefirman, Shell. Dom har ju levererat smörjmedel, det har du väl läst om.

– Nej, jag läser inte boulevardpressen.

– Partisekreterare Alkensten i Moderaterna var till Sydfrankrike och fick rubbet betalt av Shell.

– Förmodligen hade hon samlat på sig premiecheckar av olika slag som man får när man tankar. Men det är klart att rödskäggen i medierna vill göra det till något skumt.

– Nej, så var det inte. Shell betalade resa, hotell och uppehälle, ok?

– Ok, är dom inblandade också. Jag har alltid varit misstänksam mot konsumföreståndare. Men Alkensten kanske är medlem och använde återbäringen?

– Nej, det handlar inte om OK utan om Shell. Är det här oljedroppen som får tanken att rinna över?

– Rent principiellt, alltså en bit från din nivå, kan man ju säga att man inte får vara tanklös i kontakten med ett oljebolag.

– Dessutom var Alkensten miljöpolitisk talesperson i Moderaterna när det hela inträffade. Det är ju ungefär som om Scan skulle sponsra ett veganmöte.

– Jag hör dej dåligt, socialisterna på Telia använder väl gammal rysk utrustning och alliansen har ännu inte hunnit städa bort all planekonomisk bråte. Hej då.

Med andra ord var min moderate vän ungefär lika villig att prata om det hela som den store kommunikatören, regeringens egen statsavlönade PR-chef Schlingmann. Men att tiga är som att spruta benin på branden.

Nästa vecka: Eskil Erlandsson, regeringens egen Trivsel-Torsten, visar sin fjärilssamling och bjuder på Ljungbysörpa.

Peter Swedenmark