Ett eget gym med gratis träning för alla anställda har ersatt bidrag och friskvårdstimme på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Det är toppenbra, men det är synd att inte alla utnyttjar det, säger Britt Nedler, sjukgymnast på en av sjukhusets avdelningar.

Klockan fyra på eftermiddagen strömmar sjukhusanställda upp för trapporna till Friskhuset ovanpå ambulansstationen. En grupp går till storbollsträning. Andra går i ryggskola, några ska träffa sjukgymnaster och övriga svettas i gymmet.

– Om jag inte tränar klarar jag inte jobbet. Det är tungt att vara sjukgymnast och man måste ha en stark kropp för att orka, säger Britt Nedler medan hon trampar i stepmaskinen och blickar ut över höstträden i stadsparken.

Britt Nedler gillar Friskhuset, men skulle ha tränat även om det inte funnits. Så är det med de flesta som använder arbetsgivarnas erbjudande om friskvård. En rad undersökningar visar att den främst når de redan inbitna.

Anneli Pettersson, avdelningssekreterare som kämpar med ryggstyrka, är ett undantag. Hon hade aldrig tränat på gym innan hon började på Friskhuset. Nu är träningen en vana och något hon behöver för att inte få ont i nacke och axlar av arbetsdagarna framför datorn.

– Jag tycker att det är trevligt här, och så kan man träna på väg till eller från jobbet, säger hon.

Att det inte bara är unga och vältränade på gymmet gör det lättare att ta sig dit, säger flera. Och de flesta tycker att Friskhuset är ett bättre alternativ än att få ett bidrag till valfritt träningskort.

– Här känner man igen ansikten och träffar bekanta. Det är bra att träffa kollegor och folk man jobbar med på ett annat sätt, säger Gaby Mazmanian, skötare och gruppledare på psykiatrins dagsjukvård.

Att olika yrkesgrupper träffas och tränar tillsammans är en av fördelarna med Friskhuset, enligt Kerstin Videkvist som är chef för verksamheten.

En annan är de olika kurserna i till exempel sömn och stresshantering och alla olika träningsformer: från afrikansk dans till skivstång.

Friskhuset har också sjukgymnaster som både behandlar problem och lägger upp individuella träningsprogram. Kerstin Videkvist säger att Friskhuset därför når fler än vanlig friskvård.

– Vi har folk som går hit med rollatorer och människor som rehabiliteringstränar efter skador. När de blir bättre fortsätter de att träna som friskvård, säger hon.

När Friskhuset kom till försvann inte bara det tidigare friskvårdsbidraget utan också möjligheten att träna en timme på arbetstid. Men det var det värt, enligt Rose-Marie Lövgren, Kommunals ordförande för landstingssektionen i Uppsala.

– Det var väldigt få som utnyttjade träningstimmen. De flesta kände att de inte hade möjlighet att gå ifrån, säger hon.

Varje termin har runt 2 000 av sjukhusets 8 000 anställda kort på Friskhuset. Rose-Marie Lövgren tycker att det borde vara fler. Därför skulle hon gärna se att träningen blev en schemalagd del av arbetstiden. Ett försök har gjorts med schemalagd träning på Enköpings lasarett och det var lyckat enligt Rose-Marie Lövgren.

– Då får alla rätt att gå ifrån. Och de kan också bli tvingade. Det kan låta hårt, men allt som är frivilligt går att skjuta upp och vi i vården behöver verkligen mer träning för att orka med.