Kjell Rautio, känd utredare vid TCO, flyttar till LO, där han ska arbeta med ”strategiskt tänk kring socialförsäkringen”.

Frågorna är särskilt aktuella eftersom den statliga socialförsäkringsutredningen, där representanter för riksdagspartierna ingår, just har inlett en total översyn av såväl sjukförsäkringen som arbetslöshetsförsäkringen.

Tjänsten vid LO:s arbetslivsenhet blev för övrigt ledig då enhetens chef Irene Wennemo nyligen utsågs till socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare, och tog med sig LO-medarbetaren Linda Grape.

Kjell Rautio, som är 46 år, betonar att han har haft ett intressant arbete på TCO. Men efter fem år är det lagom att byta.

– Och så har valutgången spelat in. Det är tid att synliggöra det systemskifte som är på gång i socialförsäkringarna och motverka det. På LO ökar mitt utrymme att göra detta. Jag vill vara en tydlig röst i kritiken av systemskiftet.

Att Kjell Rautio är skeptisk till de senaste årens förändringar i sjukförsäkringen har i och för sig redan stått klart för alla som läst hans blogg, som går att nå via TCO:s hemsida.

– Ja, LO och TCO har tyckt rätt lika i de frågorna, säger Kjell Rautio. Så skillnaden blir inte jättestor.

– Jag har ett fackligt hjärta som kommer att bulta som tidigare, fast på ett nytt ställe.

Tillförordnad chef för LO:s arbetslivsenhet är Göran Larsson.

Här kommer du till Kjell Rautios egen blogg.