Ett italienskt företag köper upp Elmo Leather i Svenljunga. Företaget räddas därmed kvar och överlever den andra konkursen på mindre än två år.

För drygt två veckor sedan försattes Elmo Leather i konkurs, men nu träder en ny ägare in. Ett italienskt läderföretag, Rino Mastrotto Group, tar över verksamheten från den 1 november i år.

Den nya ägaren kommer att behålla fabriken i Svenljunga, men det blir ändå personalneddragningar, då Elmo Leather förlorar en av sina storkunder, Volkswagen. Facket hoppas dock att företagets andra storkund, Volvo, ska kunna öka sina volymer, och att de flesta anställda ska få behålla jobben.

– Vi vet inte hur många som kommer att behövas i produktionen. Men förhoppningsvis kan alla 137 på kollektivsidan som är fast anställda få vara kvar. Ett 50-tal personer som har visstidsanställningar blir av med jobben först, säger Jonas Edentoft, ordförande för IF Metallklubben på företaget till lokaltidningen Hallands nyheter.

Elmo Leather har i dag runt 250 anställda. Företaget tillverkar läderklädslar främst till bilindustrin, men också till möbelindustrin.

I slutet av september gick företaget i konkurs, trots att orderböckerna var fulla. Orsaken var att priserna på råhudar mer än fördubblats och att företaget inte kunde öka priserna för bilföretagen. Konkursen var den andra på 22 månader. Den första berodde på krisen i bilindustrin.